Агенцията за разследване на престъпленията при Военноморските сили на САЩ

...
Агенцията за разследване на престъпленията при Военноморските сили на САЩ
Коментари Харесай

Някой се опита да хакне военноморските сили на САЩ, като масово изпрати на военните смарт-часовници със зловреден софтуер

Агенцията за следствие на закононарушенията при Военноморските сили на Съединени американски щати (NCIS) прави инспекция по отношение на постъпили  данни за голям брой случаи на получени за военните подозрителни пакети със смарт-часовници от незнайни податели. Такива джаджи могат елементарно да бъдат оборудвани със злотворен програмен продукт за кражба на секретни данни.

Все още не е известно кой е изпратил подозрителните часовници, само че устройствата имат някои индикации за умишлена активност, ориентирана към основаване на кибер-заплахи за американската войска. При опитите за потребление на устройствата, автоматизирано се свързват към безжични мрежи и смарт телефони – „ получават достъп до голямо количество потребителски данни “.

Освен това, съгласно CNN, часовникът има авансово конфигуриран злоумишлен програмен продукт, който дава достъп до съхранените данни, в това число и банкова информация, контакти и наличие за сметки като потребителски имена и пароли. Според NCIS, джаджите могат да бъдат употребявани от съперниците за събиране на значима информация и да съставляват опасност за американския флот и личния състав на морската пехота. Военни представители отхвърлиха да кажат какъв брой чиновници са получили подаръците или кой може да е бил подателят, базирайки се на настоящото следствие.

Според специалисти, сходни колета могат да съставляват опасност, защото военните, които са с ниски чинове, не печелят доста и елементарно могат да одобряват непредвиден скъп подарък, без да подозират нищо. А за непознатите разследващи служби, даже часовник на китката на елементарен боец може да служи като значим източник на информация, изключително когато е обвързван със смарт телефони. През 2018 година Пентагонът забрани на личния състав, изпратен на задачи, образование или други действия надалеч от непрекъснатите си локации, да употребява фитнес-тракери, смарт телефони и даже приложения за запознанства с опция за местонахождение. Това идва, откакто фитнес-приложението Strava оказа помощ да се разкрие местонахождението на американската войска.

Според някои отчети, освен разследващите служби, само че и някои киберпрестъпници “от Източна Европа “, съгласно CNN, които изпращат на американските компании, да вземем за пример, безвъзмездни флашки със злотворен програмен продукт за обири и изнудване, употребяват такива способи.

Според някои данни, от сходни практики се възползват и продавачите на маркетплейси като Amazon. Някои данни настояват,  че те могат да изпращат евтини артикули на нищо неподозиращи консуматори, след което те оставят мнения за тях с отлична оценка, печелейки позитивен рейтинг за себе си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР