Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) повиши дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) повиши дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

БАКР повиши кредитния рейтинг на „Кредисимо“ ЕАД

Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) увеличи дълготрайния кредитен рейтинг на „ Кредисимо “ ЕАД от BBB- на BBB, с смяна на вероятността от „ позитивна “ на „ постоянна “. БАКР резервира дълготрайния рейтинг по национална канара: A+ (BG), и аналогична „ постоянна “ вероятност.

Запазва се и краткосрочният рейтинг А-3 и краткосрочният рейтинг по национална канара: А-1 (BG). БАКР отбелязва растеж в цената на активите, без утежняване в качеството им и при усъвършенстван финансов резултат, ниска кредитна и обща задлъжнялост, високо равнище на ликвидност и висока възвръщаемост на активите.

Основни аспекти, взети поради при повишението на кредитния рейтинг

- Положителната динамичност на личния капитал, който се покачва по линия на осъществения позитивен финансов резултат.

- Запазване на наклонността на доста ниска кредитна и обща задлъжнялост. В относителен проект към края на 2018 година, „ Кредисимо “ ЕАД заема удобна позиция по отношение на прегледаната конкурентна група;

- Разширяване на кредитния портфейл на сдружението с 23.5% през 2018 г.;

- В относителен проект в групата от 8 компании, „ Кредисимо “ ЕАД се реалокира с една позиция напред, до второ място по мярка на ръководените активи, резервира втората си позиция по мярка на личен капитал и остава позиционирано на трето място по осъществени приходи;

- „ Кредисимо “ ЕАД регистрира доста положителни равнища на индикаторите за ликвидност.

Основа за актуализация на кредитния рейтинг на „ Кредисимо “ ЕАД

Методология

За изработването на кредитния отчет и присъждането на кредитен рейтинг са употребявани публично признатите от БАКР методологии за отсъждане на рейтинг на финансова мощ на банка и за отсъждане на корпоративен кредитен рейтинг.

Източници на информация

Необходимата информация е набавена от оцененото сдружение, Национален статистически институт (НСИ), Българска национална банка (БНБ), база данни на БАКР, консултанти и други източници на обществена информация.

Пълният отчет на БАКР:

https://www.bcra-bg.com/bg/rating

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР