Агенцията за хората с увреждания (АХУ) стартира конкурс за финансиране

...
Агенцията за хората с увреждания (АХУ) стартира конкурс за финансиране
Коментари Харесай

Как фирми да получат пари за работно място на човек с увреждане

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) започва конкурс за финансиране на планове със обществена и стопанска устременост, създаващи условия за стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в профилирана работна среда.

Допустими за присъединяване в състезанието са претенденти, вписани за не по-малко от три месеца в Регистъра на профилираните предприятия и кооперации на хората с увреждания, поддържан от АХУ.

Проектите със обществена устременост имат за цел да подкрепят работодателите за обезпечаване на съответни условия на труд за работещите в тях хора с трайни увреждания.

Максималният размер на дотацията за този тип планове е 50 000 лева, които могат да бъдат употребявани за основаване на безвредни и здравословни условия на труд, обезпечаване на достъп до работни места и други пространства, основаване на здравословен микроклимат. Ще бъдат финансирани и действия за повишение на професионалната подготовка на наетите, както и за узаконяване и въвеждане на стандартизирани системи за ръководство.

Как компании да получат пари за наемане на безработни

Срокът за кандидатстване с планови оферти със обществена устременост е 29.04.2024 година
 istock istock
Специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания ще могат да получат до 90 000 лева за капиталови оферти със стопанска устременост. Те имат за цел да се увеличи конкурентоспособността на работодателите посредством софтуерно възобновяване, преоборудване на съществуващи и откриване на нови работни места за хора с трайни увреждания. Средства ще се отпускат и за финансово стабилизиране на профилираните предприятия и кооперации на хората с увреждания.

Срокът за подаване на плановите оферти със стопанска устременост е 20.05.2024 година

От тази година плановите оферти на профилираните предприятия и кооперации на хора с увреждания ще се правят оценка и финансират по омекотен ред. Новата Методика и приложенията към нея, цялостните условия за присъединяване и метода на кандидатстване могат да бъдат открити на интернет страницата на АХУ - https://ahu.mlsp.government.bg/, в рубриката Проекти/Програми/Работодатели по член 49 от Закона за хората с увреждания.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР