Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила 19 нарушения

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила 19 нарушения
Коментари Харесай

Проверка откри 19 нарушения за над 100 млн. лв. на община Пловдив

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) е разкрила 19 нарушавания в 7 публични поръчки, предоставени от община Пловдив. Общата стойност на тестваните планове е 106 333 708,8 лева с Данък добавена стойност. Част от отчетите са изпратени до Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата с предложение за започване на досъдебно произвеждане.
Сред обектите са строителството на стадионите " Христо Ботев " и " Локомотив ". Другите са реконструкцията на ул. " Даме Груев ", планът за Небет тепе и Източната врата,  санирането на 5 жилищни блока през " Региони в напредък ", третият лот на Водния цикъл - за замяна на канализационната мрежа на ул. " Брезовско шосе ", както и новата детска градина за 8 групи в " Тракия "
Нарушения са свързани с метода на правенето на оценки при определянето на извършите и неналичието на опция да се оценят техническите оферти в офертите. 
Според АДФИ е дадена неограничена независимост на оценителната комисия, без да има механизъм за оценка на техническите оферти всъщност, който да разреши да се оценят по-високо тези предложения, в случай че оферират по-високо качество на осъществяването и по-добри механически характерности. Това е довело до отстраняването на всички участници без един, който е определен за реализатор.
Други 8 нарушавания на Закона за публичните поръчки също са свързани с методиките при определянето на компаниите.  Констатацията на финансовата ревизия за различен две нарушавания е, че не са подписани писмени контракти с външни специалисти, който да прави оценка офертите на компаниите. От АДФИ са открили, че е в профила на купувача на Община Пловдив не са поставени и мнение на Агенцията за публични поръчки за натрапен надзор по критериите.
Проверките са установили, че при осъществяването на договорите, подписани след извършените процедури за възлагане на публични поръчки, е открито неспазване на договорни клаузи. Те са свързани с ненавременно показан на възложителя финансово-строителен проект и график за осъществяване на СМР, липса на поръчителство с годна гаранция по отношение на предоставени предплатени заплащания за два отчетни интервала, с което не са предпазени финансовите ползи на общината. Не са били спазени единичните цени на материалите от анализните цени към количествено-стойностна сметка, неразделна част от подписан контракт за социална поръчка, показана с плановата документи.
За всички тези нарушавания са формирани 19 акта за открито административно наказване, като следва да бъдат санкционирани и виновниците за тези неточности. Възложител по всичките поръчки е зам.-кметът Пламен Райчев, като той евентуално ще бъде санкциониран по множеството от поръчките. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР