Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект

...
Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта с важна информация за осигуряването на детегледачи

Агенцията по заетостта започва нов банкет на заявки по план „ Родители в заетост” в интервала 26 март – 20 април 2018 г, оповестиха от организацията.

Проектът е съфинансиран от Европейския обществен фонд на Европейския съюз посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подкрепя родителите с деца до 5 години за по-доброто съвместяване на професионалния с персоналния живот, като в същото време дава опция за претовареност на безработни лица за полагане на грижи за развъждане на дребни деца.

След привършване на първия банкет по плана е разполагаем свободен финансов запас в размер малко над 8 млн. лева, в границите на който ще бъдат утвърдени и включени възможни родители, подали заявление за присъединяване.
866 родители от общо 2119 подали заявки през първия банкет към този момент са утвърдени и включени в плана. До момента са подадени 2586 заявки от безработни лица, които желаят да бъдат наети като детегледачи, а утвърдените са 1983 души.

От плануваните за включване в плана 1500 родители 684 към този момент се възползват от услугата за развъждане на деца.

И по време на втория банкет по план „ Родители в заетост” право да подават заявки имат родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детски заведения.

Родителите, които могат да се възползват от услугата по плана и желаят да подадат своите документи за присъединяване при новия старт, би трябвало да бъдат от следните две групи:

- родители, които имат обезпечено работно място по трудово правно отношение или са самонаети/ самоосигуряващи се лица, само че все още поставят грижа за децата си и не са се върнали на работа;

- родители, които са безработни.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дълготрайно употребяват отпуск или отсъстват от работа заради развъждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат обезпечено работно място (по трудово правно отношение или като самонаети/ самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до приемане на утвърждение за включване в плана.

Безработните родители би трябвало да стартират работа при шеф или като самонаето/самоосигуряващо се лице в границите на 4 (четири) месеца от приемане на услугата за развъждане на дете.

След като стартират работа, договорът на детегледача може да бъде продължен и по този начин той да поставя грижа за детето в период до 18 месеца.
Бюрата по труда ще продължат да извършат асортимент измежду записаните безработни за детегледачи, като ги насочват за утвърждение от родителите.

Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, с цел да продължат професионалната си кариера или да намерят подобаваща работа.

Заявления ще се одобряват на книжен притежател, персонално във всички бюра по труда в страната, в работни дни сред 8.30 и 17.00 часа. или на имейл: [email protected] (сканирани с автограф или електронно подписани).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР