Агенция Пътна инфраструктура започва възстановяване на парите, събрани от шофьори,

...
Агенция Пътна инфраструктура започва възстановяване на парите, събрани от шофьори,
Коментари Харесай

АПИ връща 5 млн. лева на шофьори, засечени повече от 3 пъти без винетка

Агенция " Пътна инфраструктура " стартира възобновяване на парите, събрани от водачи, които са били хванати повече от три пъти да се движат без винетка. Става дума за 5 млн. лева, които ще бъдат върнати на водачите, откакто последното Народното събрание реши, че не могат да бъдат налагани повече от 3 броя санкции годишно. Поправката стана известна с името на софийското село Пролеша.

Жителите на селата Пролеша и Хераково, които дълго време се оплакваха от наложени санкции от АПИ, одобряват одобрително законодателната смяна. С смяната в закона към този момент ще се заплащат единствено първите три санкции т.е. оптималната сума, която се постанова за цялата година е 900 лева За тях обаче проблем въпреки всичко има, защото би трябвало да заплащат, с цел да употребяват пътя до по-големите обитаеми места.

" В двете села няма учебни заведения, където да се образоват деца от 1-8 клас, надлежно наложително, в случай че живеем в селата, имаме деца, би трябвало да стигнем най-малко до Божурище, в случай че не до София ", споделя Цветелина Димитрова пред Българска национална телевизия.

Жителите споделят още, че постоянно липсва табела, която да означва за кой сектор е нужна годна винетка.
Кметът споделя, че казусът с санкциите, в някои случаи за десетки хиляди левове, е зародил тъй като хората са били подведени, че не би трябвало да закупуват винетка.

" Пускал съм две писма до АПИ, едното ми го върнаха, отговорът беше - в Държавен вестник всичко е написано в детайли. Не стана ясно дали би трябвало винетка или не би трябвало ", разяснява Григор Григоров, кмет на село Пролеша.

Едва с второто писмо излиза наяве, че винетен стикер е нужен за пътешестване до по-големите обитаеми места. Освен това има хора, на които са връчени наказателни постановления, само че не е ясно дали и на тях ще се възвръщат суми, изяснява Григоров.

От АПИ изясняват, че към този момент единствено първите три санкции ще се заплащат. Не чакат злоупотреби с новото законодателство.

" Ако на годишна база имате повече от три нарушавания, те би трябвало да не ви стопират за тях, в случай че сте на пътя или да не се пресъздават по никакъв метод ", съобщи Георги Балабанов, специалист в Националното тол ръководство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР