Агенция Пътна инфраструктура внесе в прокуратурата сигнал срещу собственика на

...
Агенция Пътна инфраструктура внесе в прокуратурата сигнал срещу собственика на
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява горящия склад за смет в Дупница

Агенция " Пътна инфраструктура " внесе в прокуратурата сигнал против притежателя на предприятието за преправка и изкупуване на вторични първични материали, чиито складирани боклуци провокираха пожар и затвориха автомагистрала " Струма ". От районната екоинспекция обявиха, че лицензът на компанията евентуално ще бъде лишен. Преминаването в сектора от автомагистралата сред пътните възли " Дупница " и " Бобошево " и през вчерашния ден остана лимитирано в двете направления, а трафикът се пренасочваше по обходен маршрут. Под аутобана са били складирани тонове боклуци, главно пластмасови, които се възпламениха във вторник паралелно с горски пожар в Дупница.

Все още няма информация за степента на обгазяване на региона и на града, само че кметът издаде заповед за бедствено състояние за част от обитаемоте места. Екипи на Областното пътно ръководство ревизираха основите на моста и дали има компрометирани детайли. Има подозрения за положението на три от колоните.

Оказа се, че автомагистралата е издигната върху част от терен, в който от години се складират боклуци на " Феникс запас ". Защо складът не е затворен или изместен няма пояснение. Собственикът на компанията за вторични първични материали Кольо Илиев призна, че не е било редно полиетиленовите боклуци и опаковки от медикаменти да бъдат съхранявани под моста на автомагистралата, сметта е трябвало да отидe за изгаряне в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". По думите му пожарът е поради нещо, хвърлено от автомагистралата.

Фирмата има няколко огромни бази за изкупуване, авансово отнасяне и преправка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали. За последните 5 година сдружението е глобено три пъти, наложените санкции са за съвсем 20 000 лв.. Едната е за погрешно и неразрешено депозиране на тютюнев прахуляк, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга санкция е за запалване на същото бунище през 2014 година, когато автомагистралата още не е минавала оттова.

Екологът Тома Белев настоя да се търси отговорност от Министерство на околната среда и водите. Той попита кой е разрешил без екооценка Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да гори сходни боклуци. По тематиката се изрече и Бойко Борисов. " Има прокурори, да им повдигат обвинявания и да ги вкарват в пандиза. Аз строя, няма да вървя да ги вардя ", съобщи министър председателят.

Още един пожар избухна през вчерашния ден покрай автомагистрала " Струма " край санданското село Левуново, където са се запалили слънчеви панели. Засегнати са насаждения с лозови масиви и сухи треви.

Втори митинг направиха през вчерашния ден жителите на обитаеми места към пловдивското с. Шишманци. Над двеста души от Шишманци, Белозем и Раковски блокираха пътя, който води към входа на завода за боклуци. От няколко дни не стихва пожарът на сметището. Огънят тлее в дълбочина. Хората упорстват институциите да наложат сериозен надзор на инсталацията и сметището, с цел да се постави завършек на периодическите произшествия. Много от тях са с маски, оплакват се, че не могат да дишат. Започнала е подписка за закриването на завода за битови боклуци.

Пожарът край хасковските села Родопи, Любеново и Брягово бе локализиран. Във вторник вечерта той се възобнови поради мощния вятър и високите температури, откакто по-рано беше стеснен. Смята се, че причина за него е човешка небрежност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР