Агенция Пътна инфраструктура“ стартира процедура на договаряне без предварително обявление по Закона

...
Агенция Пътна инфраструктура“
стартира процедура на договаряне без
предварително обявление по Закона
Коментари Харесай

АПИ ще инвестира близо 3 млн.лв. в опазване на дивите животни и птиците в Кресненското дефиле

Агенция „ Пътна инфраструктура “ стартира процедура на договаряне без предварително съобщение по Закона за обществените поръчки за изработването на механически план и осъществяване на мерки за намаляване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година В близо 16-километров сектор от път I-1 Крупник - Кресна сред 380-ти и 396-ти километър - част от дясното платно на Автомагистрала „ Струма “, лот 3.2, е планувано създаване и модифициране на оградни и дефрегментационнни съоръжения за отбрана на животните и птиците в региона. Мерките ще бъдат изпълнени без прекъсване на трафика и целта е запазване на биологичното разнообразие в региона и повишение на пътната безопасност.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 440 780 лева без Данък добавена стойност или 2 928 936 лева с ДДС. Поканата е изпратена до три дружества, които са с опит при изпълняването на сходни еко ограничения, и те могат да подават предложения до 28 август т. г. Дружествата са „ ТОНИ ТОДОРОВ “ ООД, „ ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО-2009 “ ЕООД И „ ИНТЕРХОЛД “ ЕООД. През март бе обявена открита процедура по Закон за обществените поръчки със същия предмет, само че в избрания период не постъпиха предложения.

Предвидените ограничения включват модифициране на съществуващите водостоци, с цел да се осигури безпрепятствен достъп и прекосяване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се инсталират мрежи с височина 1,20 м, които да не разрешават на животните да излизат на пътното платно, а на големите съоръжения ще се слагат мрежи за птици с височина 4 м.

Участъкът от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните отсечки от републиканската пътна мрежа от гледна точка на пътната сигурност. Най-честите пътно-транспортни произшествия са от неправилно изпреварване и нахлуване в лентата за насрещно придвижване и шофиране с несъобразената скорост. Недостатъчната видимост, дребният брой места, където е разрешено изпреварването и високата скорост на придвижване са едни от основните причини за пътни произшествия с насрещно движещо се МПС. Държавна агенция „ Безопасност на придвижването по пътищата “ изготви и предложи на АПИ комплекс от ограничения за възстановяване на безопасността на придвижване в сектора. В тази връзка при осъществяването на обществената поръчка ще се направи и анализ на показаните ограничения с цел актуализация на секторите, където се въвежда възбрана или се разрешава изпреварването. Ще се проучва и нуждата от създаване на нови ограничителни системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика.

АПИ ще извърши част от ограниченията, които са планирани в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79 и могат да бъдат осъществени с въвеждането на краткотрайна организация на движението без отблъскване на трафика.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР