Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за избор на строителен

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за избор на строителен
Коментари Харесай

Стартира търга за изграждането на участъка от Софийския околовръстен път - от връзката с АМ „Тракия“ до ж. к. „Младост“

Агенция „ Пътна инфраструктура “ започва публичната поръчка за избор на строителен контрол при построяването на над 6 км от Софийския околовръстен път - от п. в. „ Цариградско шосе “ до п. в. „ Младост “. Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 12 юли 2018 година Индикативната стойност на поръчката за контрол е 2 091 000 лева без Данък добавена стойност.

През март т. година АПИ разгласи и публичната поръчка за планиране и строителство на Софийския околовръстен път II-18 в сектора от км 35+260 до км 41+340. Общата й дължина е 6,08 км. Проектът ще се извършва напълно със средства от републиканския бюджет. Индикативната й стойност е 123 млн. лева без Данък добавена стойност. Офертите за осъществяване на строително-монтажните работи се подават до 17,30 ч. на 28 юни 2018 година

Началото на плановия сектор е при км 35+260, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. „ Цариградско шосе “ и Софийския околовръстен път. Краят е при км 41+340, където правата ще се свързва с реконструирания през 2012 година сектор от СОП. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за придвижване в посока, междинна разграничителна линия, разграничителни линии сред локалите и директното трасе, 2 местни платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в региона ще се реализира посредством 4 пътни възела - п. в. „ Стар Лозенски път “, п. в. Патриарх Герман “, п. в. „ Самоковско шосе “, п. в. „ Младост “.

Ще бъдат построени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реорганизация на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни уреди, телекомуникации и други Срокът за осъществяване на СМР е 910 календарни дни, от които 180 дни за планиране и 730 дни за строителство.

С реализацията на плана ще се улесни придвижването на директния трафик и връзката сред автомагистралите „ Струма” и „ Тракия”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР