Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за пълно археологическо проучване на открития обект

...
Агенция Пътна инфраструктура“
стартира обществена поръчка за пълно
археологическо проучване на открития
обект
Коментари Харесай

Около 500 хил. лв. са предвидени за археологическо проучване на антично селище по трасето на АМ „Хемус“

Агенция „ Пътна инфраструктура “ стартира социална поръчка за пълно археологическо изследване на открития обект в региона на село Градище, по трасето на Автомагистрала „ Хемус “, в сектора от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци.

При първичното проучване на трасето е оголен многослоен археологически обект. По време на предварителното му изследване се откриват селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието. Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в.

Сред находките участват керамика, монети, украшения, принадлежности, прешлени за вретено, тежести за стан и други Разкрити са също ями евентуално от къснобронзовата епоха (II хиляди прочие Хр.) и ранносредновековна землянка.

Пълното избавителното археологическо проучване на обекта би трябвало да продължи не повече от 65 календарни дни. Прогнозната стойност на поръчката е 500 хил. лева без Данък добавена стойност.

По трасето на Автомагистрала „ Хемус “ в 16-километровата права - от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за проучване и наблюдаване по време на строителството са регистрирани 5 археологически обекта. Общата стойност за предварителното и цялостното им археологическо изследване е към 1,2 млн. лв.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР