Агенция Пътна инфраструктура е подписала нов договор с Капш Трафик

...
Агенция Пътна инфраструктура е подписала нов договор с Капш Трафик
Коментари Харесай

320 милиона лева: Как тол системата в България рязко поскъпна двойно

Агенция " Пътна инфраструктура " е подписала нов контракт с " Капш Трафик Солюшънс ", с който прословутата тол система в България ще се оскъпи двойно, съобщи в. " Сега ". Според новия договор страната ще заплати още 140 млн. лева за " Проактивен мониторинг на системата и надграждане на функционалности ", с което първичната цена от 180 млн. лева се изстрелва до 320 млн. лева

" Капш " са договорили отлични възнаграждения за своите фрагменти - ИТ експерти, които ще работят по задачата ", пишат от изданието. " Според документите на публичната поръчка часовите ставки за тестър, програмист, систематичен експерт и планов управител са в диапазона 258 - 290 лева Това значи, че всеки от тези специалисти може да си докара над 10 000 лева единствено за една естествена работна седмица (40 часа). "

От документите излиза наяве, че контрактът е подписан директно преди Бъдни вечер предходната година, макар че е изработен обществен едвам на 22 януари, т.е. месец по-късно. Той е със период на деяние от две години, като може да бъде продължен с още три или ще ни коства по съвсем 30 млн. лева годишно.

" От АПИ настояват, че спомагателният труд на " Капш " се постанова, тъй като администрацията, назначена да обслужва и надгражда тол системата, не можела да се оправи сама и се нуждаела от образование ", не престават от " Сега ". " Тези пояснения са смехотворни, защото тол чудото работи едвам от десетина месеца и ни бе показано като връх на технологиите, а се оказва, че към този момент би трябвало да се доразвива и доизкусурява. "

Контрактът не е оригиналност, защото скоро след стартирането на тол системата през март предходната година от АПИ оповестиха, че ще сключат този спомагателен контракт. До кандидатстване за него обаче не са били позволени други компании и все пак Комисия за защита на конкуренцията е дала утвърждение за продължение на процедурата.

Формалната причина за сключването е " реконфигуриране на системата за обезпечаване на нужни апаратни и програмни запаси за консолидиране на Национални и/или Европейски снабдители на услуги за таксуване на база на изминато разстояние, в това число всички действия по изпитване на платформите за взаимна интеграция и меродавен и предпазен продан на данни за таксуване. "

Както акцентират и от вестника, това звучи като че ли от АПИ не са и подозирали, че ще би трябвало сходни запаси да бъдат интегрирани в началото. " Излиза, че е приела незавършена и недомислена тол система - същата, за която министър председателят Борисов и министрите му твърдяха, че е най-новата и най-модерната в Европа ", написа Юлиана Бончева за изданието.

Това не е единственият метод за увеличение на разноските по тол системата. Освен " Капш ", по нея работят все още и към 900 държавни чиновници в новосъздаденото профилирано звено " Национално тол ръководство ", чиито ИТ експерти работят редом с тези от " Капш ". Казано другояче, данъкоплатците плащаме двойно за една, наподобява, незавършена работа.

От " Сега " напомнят също, че тъкмо година преди стартирането на тол системата в България, в чешките офиси на " Капш " бяха осъществени обиски по обвинявания в корупция на висши чиновници, което докара до оставката на транспортния министър на страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР