Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще похарчи близо 3 млн. лв.

...
Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще похарчи близо 3 млн. лв.
Коментари Харесай

АПИ дава 3 млн. лв. за защита на животните в Кресненското дефиле

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) ще похарчи близо 3 млн. лева за запазване на животните около автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле. Това излиза наяве от известие на организацията, оповестено на нейния уебсайт. АПИ непосредствено е изпратила предложения до три компании, които имали " опит при изпълняването на сходни еко ограничения ".

" АПИ стартира процедура на договаряне без авансово съобщение по Закона за публичните поръчки (ЗОП) - за изработването на механически план и осъществяване на ограничения за намаляване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година - написа в известието. - В близо 16-километров сектор от път I-1 Крупник - Кресна сред 380-ти и 396-ти километър - част от дясното платно на Автомагистрала „ Струма “, лот 3.2, е планувано създаване и модифициране на оградни и дефрегментационнни уреди за отбрана на животните и птиците в региона . Мерките ще бъдат изпълнени без прекъсване на трафика и задачата е запазване на биологичното многообразие в региона и повишение на пътната сигурност. "

Прогнозната стойност на поръчката е 2 440 780 лева без Данък добавена стойност (2 928 936 лева с ДДС), а предложения за присъединяване са изпратени на " три сдружения, които са с опит при изпълняването на сходни еко ограничения, и те могат да подават предложения до 28 август " - „ ТОНИ ТОДОРОВ “ ООД, „ ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО-2009 “ ЕООД И „ ИНТЕРХОЛД “ ЕООД.

От АПИ пишат, че през е била оповестена открита процедура по Закон за обществените поръчки със същия предмет, само че в избрания период не са постъпили предложения.

" Предвидените ограничения включват модифициране на съществуващите водостоци, с цел да се обезпечи безконтролен достъп и прекосяване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се инсталират мрежи с височина 1,20 м, които да не разрешават на животните да излизат на пътното платно, а на огромните уреди ще се слагат мрежи за птици с височина 4 м ", се изяснява в заданието.

Съобщението приключва с изложение на тежките пътни условия в дефилето, където " най-честите пътно-транспортни катастрофи са от погрешно изпреварване и нахлуване в лентата за насрещно придвижване и шофиране с несъобразената скорост. Недостатъчната видимост, дребният брой места, където е позволено изпреварването и високата скорост на придвижване са едни от главните аргументи за пътни произшествия с насрещно движещо се МПС. "

Затова организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ е предложила на АПИ комплекс от ограничения за възстановяване на сигурността на придвижване в сектора.

" В тази връзка при осъществяването на публичната поръчка ще се направи и разбор на показаните ограничения за актуализация на секторите, където се вкарва възбрана или се позволява изпреварването. Ще се проучва и потребността от създаване на нови ограничаващи системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика - написа в известието. - АПИ ще извърши част от ограниченията, които са планувани в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79 и могат да бъдат осъществени с въвеждането на краткотрайна организация на придвижването без отблъскване на трафика. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР