- Агенция Медиана прогнозира, че 8-9 партии могат да влязат

...
- Агенция Медиана прогнозира, че 8-9 партии могат да влязат
Коментари Харесай

Георги Киряков, политолог: За Радев служебните кабинети са п...

- Агенция „ Медиана ” предвижда, че 8-9 партии могат да влязат в новия парламент. Какъв е шансът да се сглоби ръководеща коалиция при толкоз шарено Народно заседание?

- Подобен процес обслужва президентската тактика да ръководи оптимално дълго посредством служебни държавни управления. Това води до удължение на хаоса в нашия политически живот и липса на постоянен парламент. Така може да се прокарват тези тези, които българското общество не приема еднопосочно - преориентацията или новото катурване на България към Русия и опитите на президента да наложи подобен вид политики. Миналата година при три изключителни избори социолозите направиха много странни прогнози. Трябва да си дадем сметка, че това е моментна картина - тук и в този момент. Казвам, че тезата на президента е обслужвана през подобен вид социологически изследвания и по този начин той се трансформира в огромен състезател на българската политическа сцена с опция да постанова дневния ред на обществото.

 
- Г-н Киряков, държанието на служебното държавно управление и рецензиите на Румен Радев към всички партии основават ли публични настройки за президентска република?
- Аз зървам нещо друго. По-скоро президентът има краткосрочни оперативни цели - да поддържа хаоса в българския политически живот, да поддържа положението, при което партиите не могат да реализират консенсус, и да се сформира още веднъж служебно държавно управление. И по този начин той през служебни държавни управления да ръководи в границите на 6-9 месеца всяка година. Миналогодишните служебни кабинети бяха вследствие на митингите. Тогава Радев чисто стратегически бе решил, че би трябвало да откри минимум общо кратно сред своите политически визии и публичните настроения, че би трябвало да има смяна. Само че една част от протестиращите желаеха напълно друга смяна, а президентът просто искаше да в профил своя политически зложелател Бойко Борисов и неговата „ маша ” Иван Гешев. Това бе ясна персонална война на президента. В изискванията на служебни кабинети президентът има доста огромна власт и става значим политически състезател. Тогава има личен дневен ред и го постанова. Това не значи, че той има дълготраен интерес към президентска република, тъй като има конституционни процедури, които го лимитират. Освен в случай че не предприеме някакви внезапни дейности за въвеждане на изключителна обстановка, даваща му и изключителни компетенции. В България такова нещо се е случвало преди 1944 година.
- Сред новите играчи за вота на 2 октомври е Стефан Янев. Що за съюз е обединяването на неговата партия " Български напредък " със ССД на Стефан Софиянски?
- Смешен съюз! Това е някаква политическа смешка. Това е потопяване на един политически план със междинен капацитет. Буквално да сложиш камък на шията си и да кажеш: Я да забележим, като скоча в морето, дали ще потъна? И, несъмнено, потъваш.
- А Янев не желае ли по този начин да притегли някакви сбъркали посоките десни гласоподаватели?
- Не мисля, че той въобще разсъждава. Това е нещо, което от горе му е подредено и той единствено споделя: Окей, това ще кажа, това ще направя, това ще напиша, този ще взема!
- Твърдите, че някои от партиите, които влязат в Народното събрание, може и да не помнят краткотрайно разликите си и да стартират процедура по импийчмънт на президента Радев?
- Хипотетично е допустимо всичко на този стадий - изключително в предизборна акция. Трябва да вземе поради присъединяване на Радев в основаване на държавно управление, което възобнови договарянията с „ Газпром ” и раболепничи пред ползите на Русия в България. Това би могъл да е мотивът, който да сплоти партиите. Дали обаче ще се случи? Дали ГЕРБ би се съгласил да предприеме такава стъпка дружно с останалите, тъй като за 12-годишното ръководство партията на Бойко Борисов по никакъв метод не потвърди, че е ангажирана с евроатлантическите дела, които България би трябвало да следва. Затова е допустимо на декларативно равнище ГЕРБ да приказват за импийчмънт, само че на чисто оперативно равнище, когато пристигна време за такива диалози, те евентуално ще изоставен пленарна зала и ще кажат, че в този момент не е време за такива дейности. Същото важи и за Има Такъв Народ, в случай че влязат в Народното събрание. И те имат задоволително дребна, само че задоволително наситена история с спорни дейности, които, от една страна, блокираха политическия развой в България, а от друга, задълбочиха рецесията, която през 2021 година ни бе поднесена.
- Германският „ Зюддойче цайтунг ” излезе със публикация, че изборите на 2 октомври ще са решаващи за България. Не ни ли придават прекомерно огромна значимост - на фона на " черната овца " Унгария ние не сме европейски проблем?
- Един значим мотив бе бележит и от наши наблюдаващи. Унгария е заобиколена от мощни западни и натовски страни. Ние от какво сме заобиколени - от една извънредно слаба стопански Гърция, от една войнствено настроена властническа Турция, от една Румъния, която е на нашето състояние като стопански проблеми, от Сърбия, която основава проблеми на Европа отново поради близки връзки с Русия. И остана една Македония, в която съветското въздействие не е малко, и Черно море, оттатък което е Русия.

- И която има Черноморски флот, който даже без крайцера „ Москва ” е несравнимо по-силен от нашия.

- Трябва да признаем, че нямаме Черноморски флот - имаме четири недооборудвани фрегати със системи, които не знам до каква степен са съвместими с натовските системи, и с недокомплект от страна на екипажите.


- Купихме белгийските фрегати още по времето на държавното управление на Сергей Станишев преди 14 години, само че и до момента не намерихме средства, с цел да бъдат въоръжени даже с противокорабни ракети?
- Ще посочи спекулативна теза. Според мен това е съзнателно с помощта на съветските старания да бъде подкопано нашето участие в НАТО. Това са умишлени старания на Владимир Путин и на хората, които споделят неговата визия, да се минимизират опциите на българската войска да се съпротивлява. Виждаме, че натовските сили имат извънредно мижаво наличие в страната и на доста ниско оперативно равнище. Виждаме, че за един бърз спор като този в Украйна българската войска няма никакви съпротивителни сили. Да не приказваме, че елитът на българската войска още не е наясно със себе си къде принадлежи - дали към мъртвите структури на Варшавския контракт, или към новите ни партньорства. Дори президентът Румен Радев дълго време се водеше натовски военачалник от Военновъздушни сили, който обаче летеше на аероплан МиГ-29, който няма съгласуемост с натовските информационни канали. Това са парадоксите в българската войска. Виждаме, че тези непознати старания са дали добър резултат - от 30 години България няма боеспособна войска, която да може да удържи даже един първичен напън - не приказваме единствено за Русия, само че и за Турция, и за Сърбия в някаква степен. Сърбия се въоръжава извънредно скоростно сега с съветско оръжие. А ние нямаме никакви благоприятни условия да се защитим. Единствената ни отбрана е член 5 от НАТО и самият Европейски съюз.

Георги Киряков е политолог и политически анализатор. Завършва „ Политология “ в СУ „ Св. Климент Охридски “ през 2004 година Автор е на изявления в периодическия щемпел. Сътрудничи на доста издания и институти. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР