Агенция ФокусБелият дом потвърди в сряда, че на Турция вече

...
Агенция ФокусБелият дом потвърди в сряда, че на Турция вече
Коментари Харесай

AFP: САЩ потвърдиха, че изключват Турция от програмата за F-35 заради руските С-400

Агенция Фокус

Белият дом удостовери в сряда, че на Турция към този момент няма да бъде позволено да взе участие в програмата на НАТО за изтребители F-35, откакто е закупила съветска система за противоракетна защита С-400, предава AFP.

„ За страдание, решението на Турция да закупи съветските системи за противовъздушна защита С-400 прави невероятно нейното продължаването на нейното присъединяване с F-35 “, съобщи в изказване представителят на Белия дом Стефани Гришам.

Произведеният от Съединени американски щати F-35 Joint Strike Fighter „ не може да съществува дружно с съветска платформа за събиране на разследващи данни, която ще бъде употребена с цел да събере информация за актуалните му качества “, съобщи тя.

От Белия Дом обявиха,че Вашингтон е направил „ многочислени “ оферти за личната си система за Противовъздушна отбрана „ Пейтриът “ на Турция, само че Анкара е придобила съветските системи, противопоставяйки се на уговорката си към НАТО да заобикаля придобиването на съветски системи. „ Това ще има пагубно влияние за оперативната съгласуемост на Турция с Алианса “, съобщи Гришам.

Тя добави, че Съединените щати „ към момента мощно ценят “ стратегическите си връзки с Анкара и ще „ продължат да си сътрудничат необятно с Турция, имайки поради рестриктивните мерки, дължащи се на наличието на системата С-400 в Турция “.

Изявлението идва пет дни откакто Анкара одобри първите съставни елементи на съветската ракетна система, отхвърляйки предизвестията на Съединени американски щати и други съдружници от НАТО, че това може да повлияе на връзките им.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР