Агенти на ФБР при тазседмичното претърсване на дома на бившия

...
Агенти на ФБР при тазседмичното претърсване на дома на бившия
Коментари Харесай

Разследват Тръмп за шпионаж

Агенти на ФБР при тазседмичното претършуване на дома на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп във Флорида са иззели 11 комплекта класифицирани документи, в това число някои, обозначени като строго секретни, т.е. такива, с които се работи освен от хора със специфичен достъп, само че и не се изнасят от избрани пространства.

Това заяви Министерството на правораздаването в петък, като в същото време разкри, че е имало евентуална причина за провеждането на претърсването поради вероятни нарушавания на Закона за шпионажа, написа " Дневник ".

Заповедта за обиск, утвърдена от американски арбитър, и съпътстващи документи, бяха оповестени четири дни откакто сътрудници претърсиха резиденцията Мар-а-Лаго в Палм Бийч. Законът за шпионажа, един от трите закона, представени в искнето на правосъдна заповед, датира от 1917 година и дефинира като закононарушение разкриването на информация, която може да навреди на националната сигурност.

Тръмп, в изказване в своята обществена медийна платформа, сподели, че документите са " разкрити " и сложени в " несъмнено вместилище ". " Нямаше потребност да " заграбват " нищо. Можеха да го получат, когато пожелаеха, без да си играят на политика и да нахлуват в Мар-а-Лаго ", сподели предприемачът, който остава най-влиятелният политика на Републиканската партия.

Но той не даде доказателства за това, а е казвал, че устно е оповестил, че всичко, което е отнесъл в курорта си във Флорида е разкрито. Няма никакво официално и документално неговорешение, което прави изказванията му сложни за доказване или опровержение. Адвокатите му настояват, че Конституцията не го задължава да следва естествените процедури в този случай, само че адвокати споделят, че има най-малко три учредения да се твърди, че Тръмп е направил нарушаване. Едно от тях се базира на Закона за шпионажа от времето на Първата международна война, и в него се санкционира с до 10 години затвор за всяко нарушаване при работа с документи - без значение дали са секретни или не - които засягат националната защита и могат да навредят на Съединени американски щати или да оказват помощ на задграничен съперник.

Претърсването бе осъществено като част от федерално следствие дали Тръмп е взел нелегално документи, когато е напуснал поста си през януари 2021 година

Агентите на ФБР се иззели повече от 20 кутии с документи, класьори със фотоси, ръкописна записка и решение за опрощение на съдружника на Тръмп и дълготраен консултант Роджър Стоун, демонстрира лист на изнесените движимости. В листата е включена и информация, обозначена като " За президента на Франция ".

Не се показват детайлности за какво проверяващите имат съображение да считат, че е осъществено сходно нарушаване на Закона за шпионажа. Министерството на правораздаването употребява този закон в нашумели случаи през последните години, в това число за някогашния реализатор на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, някогашния анализатор на военното разузнаване Челси Манинг и създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

Агентите на ФБР събраха в понеделник четири комплекта строго секретни документи, три комплекта секретни документи и три комплекта поверителни документи, беше разкрито в петък. Сред тях са документи, обозначени като " класифицирани/TS/SCI документи ", отпратка към строго секретни и доста значими материали.

Тръмп не е упрекнат в никакви нарушавания. Остава неразбираемо дали ще бъдат повдигнати обвинявания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР