Афганистански жени, носещи фереджета, покриващи целите им лица, се събраха

...
Афганистански жени, носещи фереджета, покриващи целите им лица, се събраха
Коментари Харесай

Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират в подкрепа на талибаните

Афганистански дами, носещи фереджета, покриващи задачите им лица, се събраха в лекционна зала на университет в Кабул, обещавайки ангажираност с твърдолинейната политика на талибаните по отношение на сегрегацията сред половете, осведоми " Франс прес ".

Около 300 дами, покрити от главата до петите в сходство със строгите нови политики за облеклото в образованието, развяваха флагове на талибаните, до момента в който ораторите се нахвърлиха против Запада и показаха поддръжка за политиката на ислямистите.

Няколко дами са носили сини бурки, които имат единствено дребен мрежест прозорец, от който да се вижда, само че множеството носеха черни никаби, покриващи по-голямата част от лицето с изключение на очите.

Мнозина носеха и черни ръкавици.

Правата на дамите в Афганистан бяха мощно лимитирани при ръководството на талибаните в интервала 1996-2001 година, само че откогато се върнаха на власт предишния месец, те обявиха, че ще ползват по-малко извънредно предписание.

Този път на дамите ще бъде позволено да посещават университет, стига класовете да са разграничени по пол или най-малко разграничени със завеса, оповестиха просветителните управляващи на талибаните.

Те също би трябвало да носят присъща мюсюлманска тога и никаб.

Жените, за които уредниците споделиха, че са студентки, изслушаха поредност от речи в просветителния университет " Шахийд Рабани " в столицата Кабул.

Големи флагове на талибаните оградиха подиума, като дамите оратори разкритикуваха дамите, които стачкуваха в Афганистан през последните дни.

Те също по този начин опазиха новото държавно управление на Ислямското емирство Афганистан, което забрани демонстрациите в случай че не бъде обещано позволение от министерството на правораздаването.

Дауд Хакани, шеф за външните връзки в просветителното министерство, съобщи, че митингът е бил проведен от дамите, които са поискали и получили позволение за проява.

" Ние сме срещу тези дами, които стачкуват по улиците, потвърждавайки, че са представителни за дамите ", настоя първата говорителка, покрита от глава до пети.

" Свобода ли е да харесваш последното държавно управление? Не, не е независимост. Последното държавно управление злоупотребяваше с дамите. Те набираха дами единствено по тяхната хубост ", твърди тя.

Някои в публиката държаха бебета, които понякога плачеха по време на речите, до момента в който други бяха млади девойки, явно прекомерно млади за университет.

Студентка на име Шабана Омари сподели пред публиката, че била съгласна с политиката на талибаните, че дамите би трябвало да си покриват главите.

" Онези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни ", настоя тя, имайки поради забрадките, носени от доста мюсюлмански дами.

" Хиджабът не е самостоятелно нещо ", акцентира още Омари.

Омари приключи речта си, като водеше припев на " Аллаху Акбар ", или " Бог е най -велик ".

Друг оратор, Somaiya, сподели, че историята се е трансформирала след завръщането на талибаните.

" След това няма да забележим " бихиаби " (хора, които не носят забрадки) ", сподели тя.

" Жените ще бъдат в сигурност по-късно. Ние поддържаме нашето държавно управление с всички сили. "

След изявленията в залата за срещи дамите се разхождаха в проведени редици на малко разстояние по улицата на открито, държейки отпечатани транспаранти и оградени от талибански бойци, носещи пушки и картечници.

Публичната проява беше в ослепителен контрастност със сцените в Кабул и другаде по -рано през седмицата, когато талибански бойци стреляха във въздуха, с цел да разпилян редица митинги против тяхното ръководство, като гръмнаха двама души.

" Жените, които напуснаха Афганистан, не могат да ни съставляват ", гласи един проталибански афиш в събота.

" Доволни сме от отношението и държанието на моджахедите (талибаните) ", гласи различен.

Талибаните споделят, че желаят да се дистанцират от по -суровите политики на остарялото време, когато половината население е било изключено от работа и обучение.

Според новите правила дамите могат да работят " в сходство с правилата на исляма ", постановиха талибаните, само че към момента не са дадени малко детайлности какво тъкмо може да значи това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР