“АЕЦ Козлодуй - Нови мощности - компанията, създадена за новите

...
“АЕЦ Козлодуй - Нови мощности - компанията, създадена за новите
Коментари Харесай

Експерт: Ако проектът за АЕЦ Козлодуй пропадне, никой няма да носи отговорност

“АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " - компанията, основана за новите реактори, ще договаря единствено с корейската компания “Хюндай " за строителството им. Това решение взеха депутатите след спор в петък дали страната да не договаря и с американската “Бехтел ". 

Те ще бъдат построени по американската технология " АП1000 " и съгласно решение от предходната седмица строителството ще се поеме от корейската компания " Хюндай ", в тясно съдействие с " Уестингхаус ". На процедура, измежду множеството специалисти няма спор дали е добре да строим новите блокове. Споровете са за технологията, за цената, за процедурата, още повече за политическите хватки, избутващи едни съперници за сметка на други.

Изминалата седмица даде нови детайлности за бъдещото създаване на седми и осми блок в АЕЦ " Козлодуй ". Българската енергетика се трансформира - от въглищна сила страната ни постепенно минава към произвеждане от зелени технологии, комбинирани с нуклеарни мощности.

Сред множеството специалисти няма спор дали е добре да строим новите блокове. Споровете са за технологията, за цената, за процедурата и за политическите хватки, избутващи едни съперници за сметка на други. Големите въпроси за цената, употребата и производството обаче остават.

Отговорите на въпросите по кое време България ще може да се похвали в увеличената си нуклеарна мощност за мирни цели дава специалистът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчийски пред NOVA News. 

Той разяснява споровете в Народното събрание по тематиката като въпрос, който не би трябвало да е обект на внимание от страна на Народното събрание, а на изпълнителната власт.

" Всички значими решения се трансферират към Народното събрание, евентуално поради това, че в случай че планът пропадне, никой няма да носи отговорност “, сподели специалистът. Той уточни, че е потърсил среща с министъра, само че такава е била отказана.

Касчийски счита, че би трябвало да има диверсификация на източниците, а новите блокове на АЕЦ " Козлодуй “ би трябвало да заместват пети и шести. Според него би трябвало да се възвърне ПАВЕЦ " Чаира “ и да се изградят двата нови ПАВЕЦ-а, които са обещани, както и да се развиват възобновимите източници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР