АЕЦ Козлодуй и компанията Фраматом (Framatome GmbH) подписаха споразумение за

...
АЕЦ Козлодуй и компанията Фраматом (Framatome GmbH) подписаха споразумение за
Коментари Харесай

Прелом - след "Уестингхаус" и френската "Фраматом" подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за доставката на ядрено гориво

АЕЦ " Козлодуй " и компанията " Фраматом " (Framatome GmbH) подписаха съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на атомната централа. Споразумението беше подписано от изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Георги Кирков и Лионел Геф - старши вицепрезидент по горивото на " Фраматом ". Служебният министър на енергетиката Росен Христов участва на събитието.
 
Изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Георги Кирков сподели, че с подписването на това съглашение се поставя завършек на един стадий от програмата за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за атомната централа. Той увери, че методът по изработването на тази стратегия е прагматичен. Оттук нататък с " Фраматом " ще се положат оптимални старания, с цел да може задачите и периодите, написани в това съглашение, да стигнат до финалния договор. Кирков е уверен, че по-късно двата блока на АЕЦ " Козлодуй " ще работят дълго, надеждно и без спиране.
 
Старши вицепрезидентът по горивото на " Фраматом " Лионел Геф съобщи, че горивото на компанията към този момент е лицензирано. Той посочи, че от " Фраматом " са доста горди да вземат участие в процеса по доставка на свежо нуклеарно гориво, защото знаят, че атомната централа е от извънредно значимо значение за страната, изключително при производството на силата.
 
Служебният министър на енергетиката Росен Христов добави, че с днешното сключване на съглашението се реализира цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Той добави, че напоследък се изпитват редица усложнения с доставките на нуклеарно гориво от Русия. Непрекъснатата употреба с оптимален потенциал на АЕЦ " Козлодуй " е доста значима за енергийната и национална сигурност на страната. Затова е направено всичко допустимо да се доведат до сполучлив край договарянията с двете най-големи интернационалните  компании, които се занимават с доставка на свежо нуклеарно гориво. Министър Христов акцентира, че преди седмица АЕЦ " Козлодуй " и " Уестингхаус " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за пети блок. 
 
Припомняме, че на 22 декември АЕЦ " Козлодуй " и " Уестингхаус Електрик Швеция " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на атомната ни централа. Споразумението е в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ " Козлодуй " за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и в сходство с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 година за ускорение на процеса за обезпечаване на различен снабдител.
 
 Подписването на контракта с Уестингхаус на 22 декември т.г. Подписването на контракта с Уестингхаус на 22 декември т.г. Източник: АЕЦ " Козлодуй "
Срокът на контракта с " Уестингхаус " е за 10 години, разяснява тогава министър Христов. Договорът не включва извозването на отработеното нуклеарно гориво, посочи той. В средата на 2024 година се чака да бъде заредено горивото на " Уестингхаус ". През 2023 година ще бъде получен цялостният лиценз на нуклеарното гориво. То е изцяло съвместимо с технологията в АЕЦ " Козлодуй ", посочи служебният министър на енергетиката Росен  Христов.
 
В отговор на журналистически въпрос служебният енергиен министър уточни, че срокът на контракта, който ще бъде подписан, е 10-годишен. По думите му ценовите параметри са извънредно конкурентни. Христов уточни, че първата доставка на свежо нуклеарно гориво се чака да бъде през 2025 година  
 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР