Адвокатката на опозиционера Алексей Навални Олга Михайлова каза, че е

...
Адвокатката на опозиционера Алексей Навални Олга Михайлова каза, че е
Коментари Харесай

Ще съм по-полезна на свобода. Адвокатка на Навални, напуснала Русия, е обвинена в екстремизъм

Адвокатката на опозиционера Алексей Навални Олга Михайлова сподели, че е упрекната задочно в присъединяване в " екстремистка общественост ". Тя е напуснала Русия .

Новината идва няколко месеца, откакто по същото обвиняване бяха задържани други трима бранители на опозиционера - Игор Сергунин , Вадим Кобзев и Алексей Липцер .

" Оказва се, че не съм защитавал Алексей Навални по всички наказателни и административни каузи, не съм печелила тъжби в Европейския съд, а съм взел участие в основаната от него през 2011 година екстремистка общественост ", Михайлова във Facebook.

Тя назова следователите по делото против нея " майстори екстра класа, съчиняващи безумни нелепости и фиктивен екстремизъм ".

Тя прибавя, че правоохранителните органи, дружно със чиновници на следената от страната телевизия Russia Today, са основали подправена история за нея. Според историята Михайлова е избягала от Русия през октомври предходната година, след което е " издала " всички свои сътрудници, които са защитавали Навални, и е " избягала " в навечерието на арестите им.

" Никога не съм издавала никого. Никога и на никое място не съм бягала. Твърдо имах вяра, че ще остана в Русия и ще пазя клиентите си до дъно. Но след арестите на моите сътрудници на 13 октомври беше безсмислено ", написа Михайлова.

" Ще бъде по-полезна на независимост, а не в колония ", прибавя тя.

Пред самостоятелната съветска медия " Медуза " адвокатката, че тя и Навални имат " едно наказателно дело ", по което са подсъдими всички негови бранители.

" Обвинени сме в образуване на екстремистка общественост. 96% от постановлението за формиране на наказателно дело се състои от изложение на хипотетичната незаконна активност на Навални ", прецизира тя.

В средата на октомври съд в Москва арестува трима от юристите на Навални - Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер. Те са упрекнати в " присъединяване в екстремистка общественост ", за каквато съветските управляващи считат учредената от Навални Фондация за битка с корупцията. Други двама от юристите на политика - Александър Федулов и Олга Михайлова, напуснаха Русия.

През август 2023 година Навални беше наказан на 19 години в колония със специфичен режим по делото за основаване на екстремистка общественост. Тогава политикът беше упрекнат по седем члена от Наказателния кодекс, като за четири от тях съдът го освободи от отговорност заради приключване на давностния период.

В момента опозиционерът излежава присъдата си в поправителна колония в селището Харп в Арктика, където в края на декември предходната година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР