Адвокатите на Ева Кайли, заподозряна за избухналия скандал Катаргейт, осъдиха

...
Адвокатите на Ева Кайли, заподозряна за избухналия скандал Катаргейт, осъдиха
Коментари Харесай

Ева Кайли протестира срещу отношението към нея в белгийски затвор

Адвокатите на Ева Кайли, обвинена за избухналия скандал „ Катаргейт ”, осъдиха нечовешките условия на задържане, които оприличиха на " изтезания ".

Бившият заместник-председател на Европейския парламент е в ареста повече от месец, откакто беше задържана и упрекната в границите на огромно следствие дали непознати страни, в това число Катар и Мароко, са оказвали нелегално въздействие върху работата на Европарламента. Разследването залови и някогашен евродепутат, парламентарен помощник и началник на неправителствена организация.

Белгийските прокурори отхвърлиха настояването на Кайли да бъде освободен с електронна гривна за следене, се показва в известие за медиите.

Двамата юристи на Кайли обявиха, че тя е била сложена в изолатор само по волност на белгийските прокурори, заяви „ Политико ”.

Според юристите ѝ Кайли е била държана от 11 до 13 януари в изолатор, където не ѝ е било разрешено да контактува с външния свят, в това число с юристите си. По време на тази изолираност тя е била държана в затворническа стая " на студено и ѝ е било отказано второ одеяло ", споделя юристът й Михалис Димитракопулос. Той добави, че светлината в килията ѝ е била непрекъснато включена, което ѝ е пречело да спи, и че не ѝ е било разрешено да се къпе, макар че е имала менструация.

" Това е мъчение. Това е Средновековие ", сподели той, четейки записка пред препълнения пресцентър пред съвещанието на съда в Брюксел.

В отговор представител на федералния прокурор съобщи: " Не съм чувал нищо за това нито в досието, нито в различен миг ".

Изслушването се организира единствено два дни, откакто различен обвинен по делото - Пиер Антонио Панцери, някогашен италиански евродепутат, който е в центъра на следствието, подписа договорка с белгийския прокурор за даване на информация в подмяна на по-лека присъда. Адвокатите на Кайли намекнаха, че тя е била държана под стража, до момента в който прокурорите са преговаряли за това съглашение.

Запитан за какво е държана в изолираност, Андре Рисополус, основаният в Брюксел неин юрист, дава отговор: " В момента отбраната не разполага с друга информация, като се изключи че правосъдните управляващи са решили, че това евентуално е добър метод да се избегне [намеса], до момента в който господин Панцери договаря за личната си процедура за смирение. "

Той добави, че би сметнал за " шокиращо ", в случай че това е повода за слагането ѝ в изолатор, защото тази процедура се употребява рядко даже при " мафиотски закононарушения ".

Запитан дали ще подаде тъжба за нечовешко отношение, Рисополус отговори: " Преди да поема самодейността да подам тъжба за унизително, нечовешко и безпричинно отношение, в действителност желая да знам какво се е случило. Ние ще го разберем. "

Кайли е арестувана по предварителни обвинявания в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация, които тя отхвърля посредством юристите си.

" Тя отхвърля да носи наказателна отговорност за присъединяване в незаконна организация и за интензивно пране на [пари] ", споделя Рисополус.

През декември съдът отхвърли настояването на юриста на Кайли да бъде освободена от пандиза с електронна гривна. По-рано през януари на Кайли беше позволено да бъде посетена в пандиза от съвсем 2-годишната си щерка.

Затворът Харен в северната част на Брюксел, в който е държана,, е приключен едвам през есента на 2022 г.; като най-модерното оборудване в Белгия, комплексът е разгласен за " човечен затвор ".

Белгийската федерална полиция и представителят на затворническата администрация към белгийското министерство на правораздаването не са дали отговор незабавно на молбата на „ Политико ” за коментар.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР