Адвокати на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж обявиха, че ще

...
Адвокати на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж обявиха, че ще
Коментари Харесай

Адвокати на Асандж внасят жалба в съда срещу ЦРУ и Майк Помпейо



Адвокати на създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж оповестиха, че ще внесат тъжба в съда против Централно разузнавателно управление на САЩ и против неговия някогашен шеф Майк Помпейо. Към жалбата са се включили двама американски публицисти. Те настояват американското разузнаване е нарушило конституционни им права като е записвало диалози и е копирало наличието на телефони и компютри.

Според американските юристи на австралиеца Асандж, Централно разузнавателно управление на САЩ е работело с охранителна компания, наета от еквадорското посолство в Лондон, с цел да шпионира създателя на Уикилийкс, юристи, публицистите и други хора, с които е контактувал в работата си.

От 2019 година Асандж е в затвор във Англия, откакто посолството на Еквадор първо му даде политическо леговище, а по-късно то му беше отказано.

В момента той рискува изгонване в Съединени американски щати, където е упрекнат в изнасяне на секретни военни и дипломатически документи. Австралиецът апелира английското решение за екстрадиция, само че в случай че бъде изправен пред американски съд, рискува обща присъда до 175 години затвор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР