Адвокат по професия, Нели Насева отваря с партньора си Атанасия

...
Адвокат по професия, Нели Насева отваря с партньора си Атанасия
Коментари Харесай

Yoga Vibe, или как един адвокат стана йога учител и предприемач

Адвокат по специалност, Нели Насева отваря с колегата си Атанасия Желева студиото Yoga Vibe като непряк план. Бизнесът се разраства заради огромен интерес и през днешния ден веригата към този момент има 5 студиа в София. Освен класове онлайн и по-дълги образования компанията предлага и онлайн класове на платформата си Yoga Vibe Online.
Възможно ли е да ръководиш бизнес с годишни обороти над 1 млн. лв. в свободното си време? За Нели Насева отговорът е " Да ". Адвокат по специалност, Насева е и съосновател на веригата студиа за йога Yoga Vibe. " Много от клиентите на студиата си мислят, че това е главното нещо, с което се занимавам. Истината е, че от 20 години ръководя правните отдели на интернационалните компании, а йогата за мен е занимание ", споделя тя. Днес бизнес, който преди шест години Насева започва, с цел да има къде да преподава любителски йога след работа, е прераснал във верига от 5 студиа и 9 сдружения с общ годишен доход 1.07 млн. лева за 2021 година

Насева открива йогата едвам преди 10 години. " Бях опитвала да отивам на йога по-рано, само че ми се струваше доста скучно. Не разбирах смисъла на практиката ", споделя тя. Колежка я води на хот йога, където стаята се загрява с печки, с което сесията става по-интензивна. " Супер доста ми хареса. По това време пътувах постоянно по работа, по тази причина, когато имах свободно време, пробвах разнообразни класове в локални студиа. " Казва, че стартира да усеща смяна - напрежението от забързаното всекидневие стартира като че ли да понижава. От занимание до възходящ бизнес Приятел предлага да стартира да преподава в студио в София. И след броени месеци залите стартират да се пълнят. " Хората идваха с авансово записване, по това време йогата не беше всеобща, не беше и налична. Тогава се роди в главата ми концепцията за Yoga Vibe ", споделя Насева. Намира съидейник, а, става известно, и дълготраен сътрудник в лицето на Анастасия Жeлева, с която дели бизнес и благосъстоятелност във всяко от сдруженията отпред с " Йога вайб ".
Насева открива йогата преди към 10 години
Концепцията е следната - да има огромно, чисто и първокласно студио за йога в България. Откриват първото студио в столичния кв. " Изток " при започване на 2017 година, след 20 дни денонощен ремонт и вливане на към 60 хиляди лева персонален капитал, споделя Насева. " Първите 6 месеца бяха доста сложни. Студиото беше празно, всичко беше чисто ново, бяхме вложили всичките си спестявания ", споделя тя.
Реклама
Залагат на професионален маркетинг. Наемат експерт, който да менажира външната реклама и страниците на студиото в обществените мрежи - процедура, която следват и до през днешния ден. " Разходът за реклама е към 60 хиляди лв. годишно. Това включва разноските за външната реклама, за личния състав, цифровия маркетинг и за фотоси ", изяснява Насева. А инвестицията се отплаща във времето, счита тя. От локално студио до верига Месеци след отварянето на Yoga Vibe East в " Изток " Насева и Желева получават предложение за обект в различен квартал - наоколо до бул. " България ". Впоследствие студиото Yoga Vibe South затваря по време на пандемията, тъй като притежателят на пространството желае да го продава, само че до тогава, твърди Насева, е извънредно сполучливо.

" Имахме към този момент две огромни студиа, само че не и локация в центъра ", споделя Насева. Затова през идната година отварят два нови по-малки обекта - на ул. " Хан Аспарух " и наоколо до Националния стадион. Разбират обаче, че за концепцията на Yoga Vibe са нужни по-големи студиа. " С малко студио не можеш да обслужиш доста клиенти, нито да провеждаш чести класове. "

Намират централна локация с огромно пространство на ул. " Сан Стефано ", където студио 450 кв.м отваря през септември 2019 година " Обикновено, с цел да разработиш една локация, ти трябват към 6 месеца ", счита Насева. След тъкмо 6 месеца обаче държавното управление затваря всички студиа, с което стопира и развиването на Yoga Vibe San Stefano.

Да оцелееш една пандемия Дали поради чист шанс или предприемчиво мислене, още година и половина преди началото на пандемията екипът на Yoga Vibe стартира работа по изработката на онлайн платформа за йога. Yoga Vibe Online започва към 6 месеца преди затварянето на студиата, а когато това се случва, съумява да избие вложените в него 30 хиляди лв. в границите на един месец.
Реклама
А приходите от него по думи на Насева оказват помощ на веригата да оцелее. " Затвориха ни за два месеца, по-късно разрешиха работа, само че с такива ограничавания, че беше по-добре за нас да не работим. По-тежка беше втората година, когато се постановяваше да оперираме на 30% потенциал ", изяснява тя.

Връщане към естествения темп на работа виждат чак този октомври. " И въпреки всичко цялостни зали от по 60 души евентуално в никакъв случай повече няма да забележим, отбелязва Насева. Хората са доста по-внимателни и може би по този начин е вярно. "

Ефектът на пандемията е явен в приходите на веригата - оборотът на 9-те сдружения през 2021 година е към 1 млн. лв., с 500 хиляди лв. по-малко от приходите в предпандемичната 2019 година

" Ефектът на " Мултиспорт " картите ни оказа помощ доста, тъй като направи йогата налична. Благодарни сме на компанията, тъй като направи мост сред нас и клиентите ", изяснява Насева. Справка в уеб страницата на Yoga Vibe демонстрира, че единично посещаване е на цена 17 лева, а карта за 8 класа коства 96 лева (12 лева на брой). Обратно към естественото Очакванията за 2022 година също не са доста оптимистични. " Много е мъчно. Няма по какъв начин да приемем същия брой клиенти, какъвто виждахме преди коронавирус. А за сметка на това разноските са увеличени неведнъж, както и консумативите ", споделя Насева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР