> Адвокат Наташа ДобреваНа 26 февруари с писмо кметът на

...
> Адвокат Наташа ДобреваНа 26 февруари с писмо кметът на
Коментари Харесай

Голям проблем в София за еднополова двойка, дамите искат да ги регистрират като семейни партньори

 > Адвокат Наташа Добрева
На 26 февруари с писмо кметът на София отхвърля да записва фамилното партньорство сред двете дами. Те апелират пред Административния съд, като юрист Добрева главно стимулира настояването за признание на съжителството с сходен проблем в Италия и решението за него на съда в Страсбург.

Мотивира се и с незаконност на отхвърли. Конституцията не разрешава всевъзможни ограничавания на права, учредени на персонално състояние, и подсигурява почитание към персоналния живот на жителите. Според двете дами отводът съставлява дискриминация и пренебрежение към персоналния им живот. Смятат и, че Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи задължава страните-членки, които са я утвърдили, да записват партньорски съжителства на хомосексуални двойки.

В последна сметка съдийката преценя, че няма по какъв начин да бъдат вписани желаните промени в фамилното състояние на двете дами, откакто нямат подписан брак. В решението се показва и нещо любопитно - в Столична община са се събрали още 215 заявки с аналогични претенции.

Съдът преценя, че претекстът на адв. Добрева от делото " Олиари против Италия " е несъотносим към този правосъден спор. В същото време се цитира решението на този развой, че " въпросът дали да се разрешат еднополовите бракове или не е оставен да се урежда от националното право ". Процесът продължава пред Върховния административен съд.

" Надявам се на триумф, само че въпреки всичко нямам доста огромни упования. Тези неща се случват постепенно и мъчно в България ", споделя пред адв. Наташа Добрева. Ако развоят е същият като на миналата инстанция, не счита процесът да продължи в Страсбург, защото там има сходно дело сега.

Административният съд в София има да взема решение и различен проблем от сходно естество. Столична община е отказала да издаде български акт за раждане на дете, родено в Испания. Родители са две дами, сключили брак в Гибралтар. Едната е българка, означена като " майка А ", а другата е англичанка, означена като " майка ". Общината отхвърля да издаде удостоверение за раждане, защото не е посочена коя е биологичната майка, която да запише в свидетелството за раждане.

За проблема преди дни оповестява профилираният уебсайт за частно интернационално право Conflict of laws. От материала се схваща, че е било изпратено преюдициално питане до Европейския съд. Въпросите касаят по какъв начин да се работи, в случай че родителките не показват коя е биологичната майка, до каква степен страните членки на Европейски Съюз могат сами да преценят разпоредбите за определяне на родителство и по какъв начин да се работи в подтекста на Брекзит, защото едната майка е гражданка на Обединеното кралство. 

За чужденки може

Преди време Aдминиcтрaтивният съд в Coфия oтcъди в пoлзa нa прaвoтo нa прeбивaвaнe нa cъпружecкa двoйкa от чужденки в Бългaрия.

Криcтинa и Мaриaмa, австралийка и французойка, cключвaт брaк нa 1 юни 2016 година във Фрaнция. Пo-къcнo cъщaтa гoдинa австралийката Криcтинa пoлучaвa пoзвoлeниe зa прeбивaвaнe в Coфия нa ocнoвaниe нa Дирeктивaта oтнocнo прaвoтo нa cвoбoднo движeниe и прeбивaвaнe в EС. Там се показва, че вceки грaждaнин нa съюзa ce пoлзвa oт cвoбoдa нa придвижвaнe зa ceмeйcтвoтo cи в cтрaнитe oт EC, дoри и нeгoвият cъпруг дa нe e грaждaнин нa държaвa члeнкa нa EС. Въпрeки тoвa прeз 2017 година Дирeкция " Мигрaция " към Министерство на вътрешните работи oткaзвa прaвoтo на Кристина дa прeбивaвa в Бългaрия, ocнoвaвaйки ce нa тoвa, чe eднoпoлoвитe брaкoвe нe ca пoзвoлeни у нас.

В последна сметка правосъдното решение е в интерес на двете девойки. Cъдът приeмa, чe cпoрeд прaвoтo нa EC нe може да бъде изпъден единият от членовете на фамилията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР