Адриана Стоименова е назначена за зам.-министър на труда и социалната

...
Адриана Стоименова е назначена за зам.-министър на труда и социалната
Коментари Харесай

В опит да спре протеста на майките правителството назначи нов социален зам.-министър

Адриана Стоименова е назначена за зам.-министър на труда и обществената политика и ще поеме напълно нов сектор - политики за поддръжка на хората с увреждания. Това заяви общественият министър Деница Сачева при представянето на заместника си пред медиите.

Стоименова има опит в обществените действия и създаването на политики за хората с увреждания. От над 10 години е изпълнителен шеф на Центъра за психически проучвания, а в интервала 2017-2019 година е била зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет
Самият зам.-министър благодари за гласуваното ѝ доверие и уточни, че има опит законотворческия развой, като е взела участие в правенето на Закона за персоналната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за обществените услуги. Заяви, че ще води уравновесена политика, в която да бъдат задоволени настояванията на другите страни.

Информацията за назначението ѝ идва дни, откакто майките на деца с увреждания желаеха https://www.dnevnik.bg/politika/2020/02/13/4028976_maiki_na_deca_s_uvrejdaniia_iskat_ostavkata_na_denica/ " target= " _blank " >оставката на обществения министър Деница Сачева с изказвания, че тя се кани да анулира Закона за персоналната помощ. От през вчерашния ден майки, обединени в самодейността " Системата ни убива ", направиха палатков лагер пред Министерския съвет и обявиха, че ще стачкуват до приемане на настояванията им. За 17.30 часа през днешния ден е призован и митинг пред Министерския съвет.

Призив да се премисли митинга на майки

" Всичко, което върша сега е да извършвам този закон и не знам дали добре се осъзнава от протестиращите, само че те в действителност, искайки да продължи действието на този закон, стачкуват против това, че аз го съблюдавам ", съобщи Деница Сачева. Тя уточни, че Законът за персоналната помощ се извършва и сега и увери, че няма по какъв начин документът да бъде анулиран еднолично от един министър. Посочи, че в самия закон е заложено, че до 30 юни тази година тя би трябвало да внесе в Народното събрание оценка за въздействието му, разбор и предложение за рационализиране на законодателството в региона на персоналната помощ. Сачева добави, че водачите на митинга - Вера Иванова и Нели Димитрова, вземат участие в работните групи на МТСП във връзка с всички закони и подзаконовата нормативна база, обвързвана с хората с увреждания. Изтъкна, че точно в работните групи може да се води разговора с тях.

" Непрекъснатите митинги, настояванията за оставки, предизвикването на разнообразни кавги по-скоро блокира и е опит да се спре политиката, която се организира за това да има един повсеместен метод във връзка с проблемите на хората с увреждания и по тази причина може би би трябвало да се премисли полезността на тези дейности ", добави общественият министър.

Майки към този момент желаят оставка на зам.-министъра

Попитани за коментар, майки на деца с увреждания от палатковия лагер пред Министерския съвет желаеха на собствен ред оставката на преди малко назначения зам.-министър.

" Вече желаеме две оставки - на министър Сачева и на заместника ѝ ", сподели Вера Иванова от " Системата ни убива ". От протестиращите се оповестиха против Адриана Стоименова, тъй като години наред " оглавяваше от субсидираните НПО-та ", а ръководения от нея Център за психическа поддръжка не бил изпълнявал политики за хора с увреждания. Една от протестиращите - Венелина Казанджиева, укори зам.-министъра, че при огромните митинги на майки на деца с увреждания преди близо две години, тя е декларирала пред медиите, че има данни, че са проводници на ползите на непозната страна.

Вера Иванова разгласи, че назначението на новия зам.-министър няма да спре митинга, който е деклариран като неопределен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР