Мощна гръмотевична буря и порой връхлетяха Плевен в сряда вечерта.

...
Мощна гръмотевична буря и порой връхлетяха Плевен в сряда вечерта.
Коментари Харесай

Потоп и градушка удариха Плевен, щетите са големи /снимки+видео/

Мощна гръмотевична стихия и проливен дъжд връхлетяха Плевен в сряда вечерта. За 40 минути в града се е изсипал изобилен дъжд и градушка с размер на лешник. Хора са били блокирани в колите си поради покачилото се равнище на водата. 



„ Към момента нямаме получени сигнали и не работим по отводняване на пространства. От през вчерашния ден сме отреагирали на 25 катастрофи. Основните бяха изтегляне на хора от наводнени коли и извеждането им от наводнени сектори “, сподели Станислав Атанасов, шеф на пожарната в Плевен.
Сигналите са били подадени на спешния телефон в общината. Те са били предадени на противопожарната работа и е реагирано навреме. Към този миг няма бедстващи хора.
„ Сформирах целия спешен щаб още преди да стартира бурята. Ситуацията не е бедствена, не разгласих отчасти бедствено състояние, тъй като реагирахме навреме. Над 200 ракети са изпратени да разрушават облаците над града. До 3 ч. през нощта съм обикалял плевенските села, няма на никое място проблеми. Няма жертви, няма бедстващи “, сподели регионалният шеф на Плевен Николай Абрашев.



Мощната стихия е наводнила жилища, приземни етажи, изби, както и публични здания, измежду които тази на Областната администрация. Имало е доста паднали дървета, а улиците са приличали на реки. 
„ По данни на метеорологичната работа са паднали 38 литра на квадратен метър за 40 минути. Всички квартали са наранени, центърът също е обиден съществено, защото той се пада в ниската част на града и всичката вода от кварталите се оттича в центъра и равнището на водата беше към 40 см на улиците ”, описа кметът на града Валентин Христов.
Късно нощес управляващите са отводнили постройката на Областната администрация. По думите на кмета казусът на Плевен от години е канализационната система, която е остаряла и амортизирана и това е повода шахтите да не могат да поемат количеството вода. 
Вследствие на дъждовете и градушките е имало и пожар, провокиран от гръмотевица. Някои елементи на града са останали без ток, само че за малко. 



След проливните дъждове тази заран в Плевен стартира разчистване. По време на бурята е спряно придвижването на тролейбусите поради сигурността на пасажерите и водачите. Днес ще бъде  въведена метаморфоза на придвижването им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР