Адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на Организацията на

...
Адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на Организацията на
Коментари Харесай

НАТО иска единен стандарт и без протекционизъм, за да осигури бързо нужните снаряди на Украйна


Адмирал Роб Бауер, началник на военния комитет на Организацията на Северноатлантическия контракт, прикани страните членки да спрат да пазят националните производители на оръжие, чийто сегашен бизнес модел той съпостави с този на фирмите, произвеждащи принтери.

" Производителят не забогатява поради принтерите, които прави, а поради мастилото ", сподели Бауер в изявление за Ройтерс. " Ако извършите артилерийски снаряд, който пасва единствено на оръжието, което произвеждате, тогава принуждавате потребителите да купуват вашите муниции. "

Бауер добави, че цената на един артилерийски снаряд се е повишила до 8000 евро, спрямо 2000 евро преди нападението на Русия над Украйна.

Западните страни се борят да усилят производството на артилерийски снаряди, защото Киев, който изстрелва хиляди снаряди дневно, изгаря запасите доста по-бързо, в сравнение с съдружниците съумяват да ги произведат , отбелязва Ройтерс.

Съществува обединен стандарт за артилерийските муниции на НАТО, само че използването му е непринудено и неспазването му от разнообразни страни докара до накъсване на пазара и попречи на потока на доставките. Според Бауер 14 страни от НАТО са си запазили правото да се отклоняват от стандарта, което значи, че всяка от тях има собствен личен тип 155-милиметрови артилерийски муниции.

Според адмирала отводът от стандартизацията се изяснява със свиването на пазара на отбранителни артикули , стеснен фрапантно след Студената война, когато страните от НАТО отделяха по 3-6 % от Брутният вътрешен продукт за военни цели. " Броят на купувачите понижа, количеството на парите понижа и по този начин всеки защитаваше личната си промишленост ", означи той.

Въпреки това, базирайки се на доста увеличените разноски за защита през предходните години, Бауер изрази убеденост, че през идващите 15 години ще има задоволително пари за промишлеността.

Предвид, че сега страните от НАТО попълнят запасите си, изчерпани от даренията за Киев, Бауер съобщи, че в този момент е подобаващият миг да се прекъсне цикълът и да се направи нов подтик към стандартизацията, освен във връзка с боеприпасите, а и в други области като превоза и медицинските консумативи.

" Ако разгледаме позицията на боеца на бойното поле, той желае взаимозаменяемост, тъй като желае да има кутия със 155-милиметрови артилерийски снаряди ", сподели той. " И не го интересува кой ги е създал, стига да пасват и да летят по права линия ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР