Администрацията на Тръмп прояви необичайна ловкост, успявайки да разгневи едновременно

...
Администрацията на Тръмп прояви необичайна ловкост, успявайки да разгневи едновременно
Коментари Харесай

Кремълският списък на Тръмп успя да ядоса и Вашингтон, и Москва

Администрацията на Тръмп прояви необикновена сръчност, успявайки да разгневи по едно и също време и съветското управление в Москва, и най-големите критици на Русия във Вашингтон, с метода, по който приложи новия закон, целящ да накаже Кремъл за намесата му в американските избори през 2016 година

Държавният департамент разгневи конгресмените, обявявайки в понеделник, че не възнамерява въвеждането на нови наказания, каквито се изискват от закона, който президентът Доналд Тръмп подписа насилствено предходната година, написа " Ню Йорк таймс ". А Министерството на финансите ядоса Москва, когато по-късно същия ден разгласява " срамен " лист с имената на 210 високопоставени съветски политици и предприемачи.

Двете известия оставиха мъгляво усещане за това какъв метод възнамерява Тръмп по отношение на Кремъл през втората година от мандата си, даже и откакто проверяващите търсят доказателства за колаборация сред неговия избирателен щаб и руснаците. Докато вътрешните съперници на Тръмп настояват, че той за следващ път наподобява е в плен на Русия, от Кремъл се оплакват, че той е пленник на това, което те назовават американска дълбока страна.

В подтекста на новия закон, понеделник беше значим ден за деяние. Законът, на който предходната година Тръмп наложи несъгласие, само че по-късно бе прегласуван от двупартийно болшинство, изискваше президентът да вкара наказания по отношение на огромни поръчки на съветско военно съоръжение. Но Държавният департамент сподели, че не се постанова да прави това на този стадий, защото в последните месеци е употребявал опасността от закона, с цел да притиска клиенти да отхвърлят евентуални покупко-продажби, които биха донесли милиарди долари на Русия.

Изданието напомня, че законът също по този начин е претендирал от Тръмп да се сформира лист на " високопоставени политически фигури и олигарси " в Русия – само че не за бъдат подхванати някакви дейности по отношение на тях, а с цел да се насочи сигнал към доближените на Путин, че те ще изгубят доста, в случай че Москва не приключи намесата си в Украйна и в изборите в западни страни. Много хора в Русия се тревожеха от вероятността да попаднат в този лист.

В последна сметка в листата бяха включени съвсем всички висши съветски държавни чиновници и 96 милиардери. В документа се споделя, че включването в листата не е еднакво на присъединяване във " враждебни дейности ".

" Ню Йорк таймс " отбелязва, че така наречен " кремълски отчет " бе посрещнат в Русия с съмнение и подигравки, а обществените мрежи изобилстват от издевателски мнения. Някои се майтапят, на администрацията на Тръмп са й трябвали шест месеца, с цел да извади листата от сп. " Форбс ", доколкото всички съветски милиардери се оказаха там, както и да препише имената на висшите длъжностни лица от уеб страницата на Кремъл.

" Позорният " лист с олигарсите бил сменен

" Позорният " лист на съветските олигарси, които са се обогатили по корупционен метод посредством връзките си с президента Владимир Путин, е бил квалифициран от държавните организации в Съединени американски щати, само че предходната седмица бил спрян от върховен представител от администрацията на Тръмп, написа английският в. " Гардиън ". Вместо това е бил направен повсеместен лист на богатите руснаци, който очевидно е заимстван от класациите на " Форбс ", като към него са добавени имената на някои от висшите чиновници в Кремъл, твърди шведският икономист от Атлантическия съвет Андерс Ослунд, който е споделил, че е съветвал подбора на имената.

Така цялото нещо наподобява смехотворно, няма никакви критерии, разяснява Ослунд, представен от " Гардиън ". По думите му е свършена доста работа по правенето на първичния лист, само че в четвъртък са му споделили, че някой върховен член от администрацията е наредил той да бъде анулиран и сменен от лист, основан на " Форбс ".

" Някой от горната страна съществено се пробва да направи по този начин, че американското държавно управление и Конгресът да наподобяват неуместно ", счита Ослунд. Той добавя, че не знае кой е разпоредил подмяната, само че откакто финансовият министър Стивън Мнучин е одобрил листата, е " поел отговорността за него ".

Питър Харъл, някогашен зам.-помощник на държавния секретар по въпросите на глобите, споделя пред " Гардиън ": " Във типа, в който бе оповестен, този лист няма да бъде сполучлив. Целта на Конгреса беше да принуди администрацията да концентрира вниманието върху хора, от които Путин зависи. Те показаха лист, в който влизат и тези хора, и всички останали ".

Показаха междинен пръст на Конгреса

Докладът на американското министерство на финансите разгневи мнозина във Вашингтон, които считат, че не се подхващат задоволително твърди ограничения по отношение на Москва и че държавното управление не приема съществено желанието на двете партии – демократи и републиканци - за въвеждане на нови наказания против Русия, отбелязва и " Файненшъл таймс ".

Този лист, който в последна сметка бе оповестен, е формиран толкоз повърхностно и небрежно, че остава да мислим, че е са го създали апропо, разяснява Даниел Фрид, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Полша и член на Съвета за сигурност. " Списък, в който са включени всички наред, изобщо не е лист ", заключи той.

Сътрудник в Сената, взел участие в правенето на закона за глобите по отношение на Русия, отбелязва, че шест месеца откакто Тръмп подписа закона, финансовото министерство по този начин и не е въвело плануваните в него ограничаващи ограничения по отношение на страни и компании, работещи с съветския военно-промишлен комплекс или с съветското разузнаване.

Показаха междинен пръст на Конгреса, разяснява сътрудникът, представен от " Файненшъл таймс ".

Законът за противодействието на съперниците на Америка посредством наказания планува да се наложат наказания на компании, които имат бизнес връзки с съветския защитителен бранш и разузнаването.

Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин съобщи пред Конгреса, че през идващите няколко месеца ще последват наказания. " Ще има наказания, основани на този отчет ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР