Администрацията на Доналд Тръмп обмисля нови подходи за облекчаване на

...
Администрацията на Доналд Тръмп обмисля нови подходи за облекчаване на
Коментари Харесай

Възможностите за сближаване между Израел и арабите никога не са били толкова големи

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля нови подходи за облекчение на израелско-палестинския спор, учредени на договаряния със зараждаща се сунитска арабска коалиция на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Йордания.

Джаред Къшнър, старши консултант в Белия дом и шурей на президента, посети водачите на четирите страни по време на близкоизточна обиколка тази седмица. Той се придружаваше от специфичния делегат Джейсън Д. Грийнблат и заместник-съветника по националната сигурност Дина Пауъл. Групата остана с вярата, че новото потомство арабски водачи е евентуален фактор за смяна, съобщи чиновник от администрацията.

Принц Халед бин Салман, саудитският дипломат във Вашингтон, се изрече оптимистично за договарянията с Къшнър. Той съобщи, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, по-възрастният му брат, " е оптимист от позиция на поетия от Тръмп ангажимент да реализира обективен и дълготраен мир сред Израел и палестинците ". Той добави, че тазседмичната аудиенция е " подсилила уважението на саудитските и други арабски представители към Къшнър и неговия екип, който провежда визитата на Тръмп в кралството през май ".

Първата стъпка в новата палестинска тактика включва Газа, която под ръководството на " Хамас " е най-непреклонният съперник на Израел. Умерената сунитска коалиция се пробва да сближи " Хамас " с Египет и ОАЕ и да отдалечи групировката от Катар, който от години е неин главен финансов спонсор.

Целта е да се посредничи за сливане на Газа с палестинската власт под управлението на президента Махмуд Абас, тъй че обединената палестинска власт да съставлява всички палестинци. Това би било основна стъпка към възобновяване на по-широки договаряния.

Правителството на Тръмп, наподобява, планува тактика " извън във вътрешността " за пробив в палестинско-израелската невъзможност. Надеждата е Съединени американски щати да събере дружно израелските водачи с водачите на главните арабски страни на мирна конференция. Необичайно тесните връзки на Тръмп и с Израел, и с арабските страни от Персийския залив са част от тази тактика.

Мохамед Дахлан, палестинец от Газа, който в този момент живее в ОАЕ, е основният медиатор. Той посети Газа и провежда финансирано от ОАЕ филантропично подкрепяне в съдействие с Яхия ас Синуар, шефът на " Хамас " в Газа. Планът е да се даде икономическа и обществена поддръжка посредством Египет и с благословията на Израел, което може да смекчи контрола на хардлайнерите. " И двамата осъзнахме, че е време да намерим излаз ", в Газа, сподели Дахлан за организация " Асошиейтед прес " предишния месец след среща със Синуар, негов другар от детството.

Помощта на Дахлан за Газа, както се твърди, включва 15 милиона $ месечно за храна и обществено подкрепяне на фамилиите плюс неуточнена спомагателна сума за електричество и вода, ми сподели арабски представител. Израел е разрешил гориво и други доставки да минават от Египет през граничния пункт Рафах, което е знак за безмълвно единодушие.

Дахлан и емиратските му съидейници имат по-големи проекти. Той сподели за АП, че ОАЕ са дали обещание да финансират план за електроцентрала със 100 милиона $, която да бъде издигната от египетската страна на границата и да оказва помощ за зареждане на Газа. Въпреки че Дахлан е дълготраен противник на Абас, чиновници на Съединени американски щати упорстват, че те не желаят да подкопават позициите на водача на палестинската власт.

Наред с напъните в Газа е налице по-широка визия за рестартиране на палестинския кротичък развой, разчитайки на съюза на умерените сунитски водачи. Йорданският крал Абдула Втори и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси към този момент са открили необятни, другарски връзки с Израел. Мохамед бин Зайед, престолонаследникът и военният министър на ОАЕ, и саудитският престолонаследник принц Мохамед нямат публични дипломатически контакти с Израел. Но имат общ зложелател в лицето на Иран.

МБС, както е прочут саудитският престолонаследник, направи някои прибързани стъпки, които му докараха неприятности, в това число войната в Йемен. Но той е подготвен да поеме опасности на реформаторския фронт, в това число като насочи предизвикателство към религиозната върхушка в кралството. Принц Халед, саудитският дипломат, сподели, че МБС счита, че решаването на палестинския проблем и мирът с Израел са " от съдбоносно значение за Близкия изток ".

" Това младо, динамично управление дава удобни благоприятни условия, които може би не са съществували преди ", съобщи посланикът на ОАЕ във Вашингтон. Белият дом явно споделя това виждане.

Що се отнася до решаването на израелско-палестинския спор, 50-те години история на миротворчески старания за жалост ни припомнят, че нова самодейност може би няма да проработи. А и вътрешните проблеми на Тръмп отслабват способността му да се възползва от постигнатото от Къшнър. Но би трябвало да кажем: опциите за търговия, вложения и съдействие в сигурността сред Израел и арабите в никакъв случай не са били толкоз огромни. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР