Административният съд във Варна отмени отказа на шефа на Държавното

...
Административният съд във Варна отмени отказа на шефа на Държавното
Коментари Харесай

Съдът задължи държавата да каже всичко за удълбочаването на каналите до порта на Доган

Административният съд във Варна анулира отхвърли на шефа на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " да даде цялостната информация за удълбочаването на два канала на пристанище Варна, водещи до пристанището на притежавания от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган Топлоелектрическа централа " Варна ". Генералният шеф в този момент е задължен до седем дни да даде желаните от уеб страницата " Дневник " данни за техническия план, по който става удълбочаването на каналите, по какъв начин е определена компанията с корабите, които ще вършат това и каква е цената на договорите им.

Според, което не предстои на обжалване, търсената от изданието информация е значима и публичният интерес надвива над комерсиалната загадка, на която се базира държавното подхванатия при отхвърли си да я даде.

Магистратите не одобряват причините на шефа на " Пристанищна администрация ", че разкриването на търсената информация ще наруши конкурентноспособността на държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " (ТСВ), на който е предоставена поръчката, а то е наело други компании за активността. Според държавното дружество даването на данните за подизпълнителя и цената на контракта ще докара до нежелани последствия за стопанската му активност, само че съдът не е склонен с това.

" Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) ръководи инфраструктурата на пристанищата за публичен превоз с национално значение и дава услуги по ръководство на трафика и осведомително обслужване на корабоплаването. Същото е на бюджетна прехрана и средствата, които разходва по планове и съглашения са бюджетни, т.е. обществени средства... Както ДППИ, по този начин и " ТСВ " ЕАД са обществени организации... обект на управнически надзор от страна на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията, имащ качеството на възложител ", написа в решението.

Качеството на обществени организации на ДППИ и ТСВ ги приравнява на задължени субекти по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), заради което ТСВ не се явява трето лице, чието единодушие е би било належащо за показване на поисканата социална информация, показват от съда, защото ДППИ се базира на отхвърли да ТСВ да даде желаните от " Дневник " данни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР