Административният съд в София (АССГ) е отхвърлил огромна част от

...
Административният съд в София (АССГ) е отхвърлил огромна част от
Коментари Харесай

Съдът: Горанов е бездействал за над 200 млн. лв. от "Еврофутбол"

Административният съд в София (АССГ) е отхвърлил голяма част от претенциите на обвързваното с предприемача Васил Божков " Еврофутбол " ООД, видя " Сега " в електронното му деловодство. Магистратите одобряват за легален акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който са открити неплатени държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета за интервала за близо 300 млн. лева Отменен е акт за малко над 30 млн. лева такси и лихви. След този излаз на делото сдружението е наказано да заплати на Национална агенция за приходите и 390 760 лева за адвокатско заплащане. От правосъдния акт не излиза наяве кой юрист е наела Национална агенция за приходите, защото е изписан единствено с букви - юрист Р. Съдът обаче остро подлага на критика някогашния финансов министър Владислав Горанов.

Решението на арбитър Антоанета Аргирова е от 8 март. Тя се произнася по жалбата на " Еврофутбол " против акта на ДКХ за такси и лихви за интервала от началото на 2014 година до края на 2019 година за 328,88 млн. лева От тях 261 млн. лева са такси, а 67,7 млн. лева са лихви. Таксите и лихвите бяха начислени, откакто внезапно страната се сети, че години те са плащани по неправилен метод. Божков, като твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от
лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които компаниите му са събирали от участниците в лотариите, тъй като законът му разрешава.

" Няколко уредници на лотарийни игри са присъединили в своите правила превратно пояснение ,  като са решили, че игрите могат да се таксуват не с 15% върху оборота, а с такси и комисионни. В нито един миг законът не е допускал сходно пояснение ", съобщи Владислав Горанов, през юни м.г., когато към момента беше финансов министър.  " Комисията по
хазарта още от 2014 година е утвърждавала сходни правила за игри в прорез със закона и е допускала сходно използване на закона от някои хазартни оператори. В края на 2019 година при мен пристигна сигнал от уредници на хазартни игри за сходно погрешно използване на закона. Веднага разпоредих инспекция на Държавната финансова ревизия, която откри разликата и некоректното използване на закона ", добави тогава Горанов, пропускайки своята роля в това.

И въпреки и да се произнася в интерес на Национална агенция за приходите, съдът не икономисва рецензии за това по какъв начин действа държавната машина и обръща особено внимание и на Горанов , въпреки и да не го посочва поименно. Съдия Аргирова акцентира, че законът въобще не е явен. И че в случай че беше, комисията по
хазарта нямаше да написа разпоредбите, по които са събирани таксите от " Еврофутбол ", а шефът на комисията по хазарта щеше да даде най-малко един образец какво е хазартна игра в претекстовете към акта против сдружението.

Ако една норма е неразбираема поради недобра редакция, без значение каква е повода за тази недобра редакция и запазването й във времето, не основава съображение нито за неприлагане на нормата, нито за неправилното й използване, изяснява съдът. И добавя, че неяснотата се преодолява с пояснение, което е обвързване на единствено на съда, само че и на изпълнителната власт.

Сега съдът пояснява, че Законът за
хазарта не е допускал залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета да може да бъде проведена по подобен метод, че залозите на участниците да не се заплащат на уредника на играта преди провеждането на самата игра. Т.е. изключено е от организаторите на тези игри да се събират такси и комисионни вместо залози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР