Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешителното за строеж

...
Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешителното за строеж
Коментари Харесай

Съд обяви за незаконно разрешителното за строежа на Алепу

Административният съд в Бургас разгласи за незначително разрешителното за градеж на куроротен комплекс  „ Алепу Вилидж ". Това се похвали прокуратурата в

След инспекция на законността на градежа на „ Алепу вилидж ", предоставена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) през м. юни 2020 година,  от Окръжна прокуратура - Бургас бе импортиран митинг против разрешението на градеж, издадено на 10.09.2018 година от основния проектант на общ. Созопол.

Въпросното позволение е в интерес на „ Алепу Вилидж " АД за градеж на курортен комплекс „ Алепу Вилидж " (етапно строителство). Там е планувано да има първи стадий – „ подсилване на свлачище „ Алепу Вилидж " и втори стадий – „ курортен комплекс ".

Съдът е приел позицията на прокуратурата, че това позволение е издадено при нарушаване на няколко разпореждания на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Магистратите одобряват, че това е особено значителен недостатък на оспорения административен акт и той би трябвало да бъде анулиран. 

" Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били установени данни за документни и други закононарушения, които са открити от умозаключение на съдебно-почеркова експертиза ", твърди прокуратурата и добавя, че съдът ще сезира държавното обвиняване.  Припомня се, че на 27.08.2020 година, с разпореждане на Окръжна прокуратура – Бургас е почнало следствие за закононарушение по работа. Досъдебното произвдство е за това, " че през месец септември 2018 година съответното  длъжностно лице е нарушило служебните си отговорности при издаване на разрешителното за градеж, за да бъде набавена полза за други лица, като от тези дейности могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия ".

в обществените мрежи, на които се виждаше по какъв начин солидна структура с тип на бъдещ терасовидно ситуиран хотел захапва пясъчната ивница. Първоначално чиновници  от община Созопол и от РДНСК упорстваха, че единственото, което се прави на плажа, е подсилване на свлачище. Оказа се, че  има издадено позволение за строителство на първокласен курорт с две секции -  " Алепу Вилидж " и " Алепу Бриз ", а укрепителните работи са съпътстващи активност. 

Строежът на ваканционно населено място,  настойчиво именуван " подсилване " е било спряно от ДНСК на 14 февруари 2019 година поради подозрения за нарушавания, само че после работата е продължила. След като гръмна абсурда, министър председателят Бойко Борисов прати на място шефът на ДНСК, който разгласи:  " Когато пристигна време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, в случай че тези размери са със заменена функционалност, т.е. към този момент съставляват стаи, хранилища или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в употреба. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, т.е. част от структурата, която извършва ролята на брегоукрепване ".

Наложи се намесата персонално на Борисов, който от своя страна заеви:  " Така ще остане. Представяте ли си някой да даде позволение. Поне аз не виждам по време на нашето ръководство това да се случи и там да стартира да се строи хотел ". Прекрасно място за къщурка на птици ".

Инвеститорите на обекта от своя страна оповестиха, че всичко е законно и че те са правили единствено укрепителни действия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР