Административният съд-София град е отменил решение на НАП от 11

...
Административният съд-София град е отменил решение на НАП от 11
Коментари Харесай

Съдът отмени запори за 300 млн. лв. на фирма на Божков

Административният съд-София град е отменил решение на Национална агенция за приходите от 11 март 2020 година, с което е потвърдено постановление за налагане на запори, с които да се обезпечи обществено взимане в размер 273 150 550 лв. от компания " Ню геймс " АД, която организираше моментни лотарийни игри у нас на Васил Божков. Това се вижда от дефинитивно на арбитър Камелия Серафимова от 9 октомври.

В решението се споделя, че  " Ню геймс " е притежавала 5-годишен лиценз, считано от 27 януари 2017 година, за 23 разновидности на моментната лотарийна игра " Национална лотария ". На 14 февруари 2020 година ръководителят на Държавната комисия по хазарта издал два акта за определяне на обществено държавно взимане. Първият - за общо 47 615 189 лв.. Вторият - за довнасяне на 188 199 519 лева и рента за веселба 34 991 384. Било допуснато предварително осъществяване на двата акта, което било обжалвано в съда, само че компанията изгубила делото. Актовете всъщност също са обжалвани съда и се чака произнасянето му.

На 21 февруари обществен реализатор наложил обезпечителни ограничения поради двата акта за 273 150 550 лева, 50 млн. лева от които рента, а останалото - главница. Бил наложен запор върху налични и постъпващи суми по банкови сметки, по депозити, вложени движимости в трезори, в това число и в наличието на касетите, както и суми, предоставени за доверително ръководство в банка. Били запорирани и 16 моторни транспортни средства. Това разпореждане било обжалвано пред Национална агенция за приходите и доказано от шефа на софийския клон на приходната организация. Точно за това решение се произнася арбитър Серафимова.

Тя приема, че при издаването му са нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и по тази причина то би трябвало да бъде анулирано. Съдът намира, че шефът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на " Ню геймс " без почитание, без да проучва събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната потребност и дали обезпечението й подхожда.

Според съда, с цел да се премине към запори, би трябвало да има влязъл в действие акт за определяне на обществено държавно взимане. А такъм няма. Освен всичко, колите са запорирани, без даже да бъдат посочени доказателства за собствеността и цената им.

По анулира и разпореждане за налагане на предварителни обезпечителни ограничения 29 януари 2020 година, издадено обществен реализатор. Тук цената на обезпечението е 22,5 млн. лева И то е поради корпоративен налог, който данъчните настояват, че са открили с проверка, че " Ню геймс " дължи. Съдия Радина Карамфилова-Десподска. И в този случай съдът намира, че решението на Национална агенция за приходите е нестимулирано, тъй като с него механично и без доказателства е отхвърлено жалбата на сдружението. Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съответствува с датата на издаване на настояването за налагане на обезпечителни ограничения, отбелязва съдът и приема, че за няколко дни ревизиращите няма как да дефинират предполагаемия размер на отговорностите, както и дали има предпоставки за запори. " Липсва разбор и съответни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на хипотетичните отговорности е 22 528 044 лв. ", написа съдията.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР