Административният съд – София град е прекратил делото по жалба

...
Административният съд – София град е прекратил делото по жалба
Коментари Харесай

Съд отвърза ръцете на Столична община за продажба на 1500 жилища

Административният съд – София град е прекратил делото по тъжба на кмета на регион " Красно село "  Росина Станиславова против решение на Столичния общински съвет да бъдат продадени близо 1500 общински жилища. Причина за края производството е, че съдът определя  като неприемливо настояването на Станиславова за прекъсване на предварителното осъществяване на решението на СОС, защото въпросното искане не е подадено в законовия период, а е импортирано след това. Така АССГ отвързва ръцете на районните кметове да стартират процедура по продажбата на гласуваните ведомствени жилища, макар че против решението на общинския съвет имаше доста възражения.  

В края на май т.г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова управляващите в София оповестиха за продажба 1492 общински жилища. Докладът бе признат с гласовете на най-голямата група в СОС - коалицията ГЕРБ-СДС, на част от подкрепящата я групировка ВМРО- " Атака ", както и с вота на Българска социалистическа партия.ГЕРБ-СДС обявиха, че по този начин удовлетворяват претенции за покупки на жилища, подадени през към този момент далечната 2018 година и насам. Както и че тези претенции са направени от хора, които по в този момент настоящата разпоредба имат право да купят общински парцел. От Българска социалистическа партия прибавиха, че наемателите са се грижили за жилищата и са им правили поправки, заради което заслужават да бъдат подкрепени в желанието си да ги придобият.

Първи против предлагането на Фандъкова се разгласи кметът на " Красно село ", която е в открит спор с огромната община. Тя непосредствено съобщи, че ще оспори листата в съда.  " Поради обосновани подозрения в безпристрастността на докладчика(Фандъкова) и положително гласувалите общински съветници ще бъде поискана инспекция за всевъзможна съгласуваност сред всеки един от тях и заинтригуваните от взетото решение наематели ", заяви районният кмет. Станиславова разяснява, че в нейния регион има общо 250 общински жилища и че 34 от тях се оферират за продажба. В същото време над 60 фамилии в " Красно село "  чакат за настаняване, като при част от тях въпросът е от 2014 година

Освен Станиславова срещу взетото решение се изрекоха и още районни кметове, като направи усещане, че нито един от тях не бе от ГЕРБ. Негативно мнение даде да вземем за пример представителят на " Изгрев "  Делян Георгиев, който е единственият областен кмет на Българска социалистическа партия. " Подготвяната продажба на общински жилища е неточност. В регион " Изгрев "  12 фамилии с деца чакат ред,за да бъдат настанени в общинско жилище, наш дълг е да им помогнем. Как би се случило това, в случай че нямаме къде да ги настаним, тъй като сме разпродали жилищния фонд, който и все още не достига ", попита Георгиев във " Facebook ".

Темата бе развита и от Трайчо Трайков от " Демократична България ", кмет на регион " Средец ", който се намира в идеалния център на София. " Все по този начин се учудвам на цялостната липса на житейска логичност в това да приемеш, че някой е извънредно усложнен да заплаща пазарен наем, да го настаниш в общинско жилище за 30-70 лева на месец и по-късно да се окаже напълно обикновено да извади 100 000 лв., с цел да си го купи на половин цена. Щом някой разполага с такива средства, не следва ли, че си е стъпил на краката и има опция да освободи жилището, с цел да се употребява то от в действителност нуждаещи се? ", попита Трайков.

Искането на Фандъкова за продажба на общински жилища се появи седмици, откакто общинаталеко подвигна цените за тяхната продажба. През пролетта бе решено базовата стойност за монолитно жилище да стане 1182.52 лева за кв.м, а за панелно - 843.42 лева за кв.м. Преди това същата стойност бе 680 лева. за монолитно строителство и 485 лева. за панелка. Дории след актуализацията обаче цените останаха доста под пазарните.

Решението на ръководещите в София да продадат близо 1 500 жилището на пръв взор изглеждаше мъчно за пояснение, защото преди този момент всички в СОС говореха за възбрана за разпродаването на общинска благосъстоятелност. През февруари м.г. на " Московска "  33 бе показан план за смяна на съответната наредба, по който бяха работили всички партии в СОС. Текстовете предвиждаха бъдещите наематели да нямат право да купуват ползваните от тях жилища. Въпреки че на думи концепцията бе подкрепена от всички страни, редакциите и до момента не са признати. По време на дебатите за и срещу продажбата на общински парцели обаче в СОС се чуха съмнения, че за някои от изкараните на тезгяха жилища се интерисуват хора, близки до ръководещите в София от ГЕРБ и даже чиновници на Столична община и на районните администрации.

 

Още по тематиката
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР