Административните въпроси често са объркващи и всеки от нас и

...
Административните въпроси често са объркващи и всеки от нас и
Коментари Харесай

На какви пари имаме право при майчинство и неработоспособност?

Административните въпроси постоянно са объркващи и всеки от нас и течил от гише на гише, търсейки информация и отговор на своите въпроси и неразбирания.

Отговаряме на някои от най- постоянно задаваните въпроси към Националния застрахователен институт, свързани с паричните компенсации при краткотрайна нетрудоспособност и майчинство:

Заявление-декларация за погашение на еднократна парична помощ при гибел на обезпечено лице може да се подаде по електронен път посредством формата за контакт с Национален осигурителен институт с достъп до лични данни (с дипломиран електронен автограф – КЕП или с ЕГН/ЛНЧ и ПИК на НОИ), което е налично на интернет страницата на Национален осигурителен институт посредством графа „ Е-услуги “, подрубрика „ Административни услуги “/Въпроси, сигнали и жалби/Форма за контакт с Национален осигурителен институт – с достъп до лични данни/избор на съответното Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, в което ще се подават документите за погашение на паричната помощ (по непрекъснат или сегашен адрес на правоимащото лице или в съответното на умрелия Търговско предприятие на НОИ).

Формуляр на заявлението-декларация по пример, приложение № 17 към Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване, което следва да се попълни и прикачи, може да се открие на интернет страницата на Национален осигурителен институт като се избере графа За потребителя, подрубрики Формуляри/Формуляри и мостри за краткотрайна нетрудоспособност и майчинство.

Удостоверенията, приложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО се показват по електронен път в Национален осигурителен институт посредством потребление на дипломиран електронен автограф (КЕП) на подателя. За показване на документите от задължените лица или от упълномощени от тях лица, е належащо да се направи регистрация чрезуеб-приложението на Национален осигурителен институт " Интегрирана система за електронен продан на документи и данни ", налично на интернет страницата на Национален осигурителен институт в рубрикаЕ-услуги/ еПарични обезщетения/ Софтуер.

Подробна информация за метода на вписване и за подаване на документи за погашение на парични компенсации от Национален осигурителен институт по електронен път, и изобщо за работата с програмния артикул, ще намерите в оповестената на същото мястоИнструкция за работа с уеб-приложение на Национален осигурителен институт " Интегрирана система за електронен продан на документи и данни ".

Там ще намерите иРъководство за инсталиране на независимо работещ софтуер на Национален осигурителен институт за въвеждане, надзор и изпращане на данни от удостоверения по НПОПДОО.

От упълномощено лице на книжен притежател в териториалното отделение на Националния застрахователен институт могат да се подадат следните заявки заявления:
Заявление за погашение на парични компенсации при разпродажба или преустановяване на осигурителя или при преустановяване на трудовия контракт по реда на член 327, алинея 2 от Кодекса на труда (Приложение № 15 към член 24 от Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване (НПОПДОО);Заявление-декларация за погашение на парична помощ (Приложение № 16)Заявление-декларация за погашение на парична помощ при гибел на обезпечено лице(Приложение № 17)Заявление-декларация за погашение на неполучени от умряло лице парични компенсации и помощи (Приложение № 18).
В НПОПДОО е очакван ред за подаване на заявките заявления посредством упълномощено лице. Тази правна опция следва от общото предписание по силата на което пред административните органи жителите и организациите се съставляват по закон и по правомощие по реда на Гражданския процесуален кодекс (ГПК). В качеството на представител на заявителя може да бъде както законният му представител, по този начин и представител по правомощие.

Представители по правомощие могат да бъдат: адвокатите; родителите, децата или брачният партньор, юрисконсултите или други чиновници с юридическо обучение в институциите, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец; регионалните шефове, упълномощени от министъра на финансите или от министъра на районното развиване и благоустройството, други лица планувани в закон. Посочените пълномощници се легитимират като такива с документално пълномощие без нотариална легализация на подписите. По отношение на юристите това може да бъде адвокатско пълномощие. В тези случаи не следва да се изисква документ за идентичност на упълномощителя.

В този случай пълномощниците се легитимират като такива с документално пълномощие с нотариална легализация на подписите.

С оглед цялост, следва да имате поради, че с изключение на посланичество по правомощие, съществува и такова по закон – на родителите по отношение на ненавършилите им пълноправие лица, настойниците - във връзка с поставените под цялостно забраняване лица и така нататък В тези случаи те следва да удостоверят това си качество със съответните документи.

Осигурителите съхраняват документите, показани от обезпечените лица при тях. За всеки болничен лист осигурителите показват в Национален осигурителен институт единствено уверение, приложение № 9 с данни по отношение на правото на парично обезщетение. В удостоверението се попълнят всички нужни за съответния случай данни, според напътствията за попълване на удостоверението, като се вземат поради и данните от приложение № 1.

Към уверение, приложение № 9, което се показва в Национален осигурителен институт, не се ползва декларация, приложение № 1 към наредбата, както и удостоверението от банката, а се съхраняват при осигурителя.

За лицата, които към този момент имат декларирани персонални сметки в Национален осигурителен институт за погашение на парични компенсации или помощи, не е належащо те още веднъж да се заявяват в Национален осигурителен институт с вписването им в уверение, приложение № 9, с изключение на в случаите, в които лицата желаят да трансформират сметките си.

Една от опциите е да се впише новата персонална платежна сметка в съответната точка от раздел І на уверение, приложение № 9 или № 10 към НПОПДОО, когато осигурителят го показва за идващия публикуван в бъдеще болничен лист на лицето или при искане на различен тип обезщетение.

В случай че за съответното лице има показани данни за болничен лист или различен тип обезщетение с уверение, приложение № 9 или № 10, друга опция е да се показа още веднъж това приложение с код “Представяне ” със същите съществени параметри, като в съответната точка от раздел ІІ “Удостоверявам следните промени в събитията ” се впише новата персонална платежна сметка. Възможно е и да се показа още веднъж приложение № 9 или № 10 с код “Корекция ”, с попълнени още веднъж всички данни от раздел I “Удостоверявам следните условия ”, по този начин както са попълнени в показаното преди този момент уверение с код “Представяне ”, като в съответната точка се впише новата персонална платежна сметка.

Когато детето е настанено в детско заведение, включително детска ясла, майката няма право на отпуск за развъждане на дете до 2 години. Ако майката не употребява отпуск за развъждане на дете и не е дала единодушието си отпускът да се употребява от друго лице (баща, баба или дядо на детето), тя има право на парично обезщетение(в размер на половината от обезщетението), в случай че детето не е настанено в детско заведение на цялостна държавна прехрана. Майката има право на компенсацията за времето, през което работи, както и за времето на отпуск, който не е от същия тип (за развъждане на дете), в това число и за времето на отпуск за краткотрайна нетрудоспособност, за гледане на болен член от фамилията (в това число и на болно дете), за бременност и раждане.

Паричното обезщетение за развъждане на малко дете през време на спомагателния отпуск за развъждане на дете,не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение, включително детска ясла. Имат се поради всички типове детски заведения – целодневни, полудневни и седмични детски градини, в т. ч. и такива, в които има яслени групи, и детските ясли – без значение дали развъждането на детето в тях е на цялостна държавна прехрана или не.

Паричното обезщетение по член 54 от КСО – когато майката не употребява спомагателния отпуск за развъждане на дете и не е дала единодушие отпускът да се употребява от друго лице (баща, баба или дядо на детето) – не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение на цялостна държавна прехрана.

“Детски заведения на цялостна държавна прехрана ” са заведенията, в които на децата се обезпечават жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

По време на спомагателния отпуск за развъждане на малко дете,на майката се изплаща обезщетение при условия, избрани в член 53 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). В случай че майката не употребява спомагателния отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст и не е дала единодушие отпускът да се употребява от друго лице (баща, баба или дядо на детето), на майката се изплаща обезщетение. Размерът на обезщетениетое половината от компенсацията по член 53.

Настаняването на детето в детско заведение, в това число детска ясла, е едно от тези условия, като типът на детското заведение е без значение. Когато детето бъде настанено в детско заведение, в това число детска ясла, се приключва и отпускът на майката. Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване (НПОПДОО) за погашение на компенсацията, майката е заявила, че детето не е настанено в детско заведение, в това число детска ясла, и че употребява отпуск за развъждане на дете. Тъй като тези условия са се трансформирали, тя има обвързване в период 3 работни дни от смяната да подаде при осигурителя/работодателя си ново заявление-декларация, Приложение № 7, а той в период 3 работни от приемането й следва да показа в Националния застрахователен институт уверение, Приложение № 10 към НПОПДОО.

Едно от събитията, при които не се изплаща паричното обезщетениее настаняването на детето в детско заведение на цялостна държавна прехрана. В заявление-декларация по пример /Приложение № 8/ майката е заявила, че детето не е настанено в детско заведение на цялостна държавна прехрана. Промяна в събитията, която да изисква подаване от майката на ново заявление-декларация, Приложение № 8 е налице, в случай че детето е настанено в заведение, в което му се обезпечават жилище, храна и облекло за сметка на държавния или общинския бюджет, без да се заплаща такса. Ако детето не е настанено в такова заведение, няма смяна в събитията, която да води до преустановяване на изплащането на компенсацията и майката няма обвързване да уведомява Националния застрахователен институт.

Право на парично обезщетение за развъждане на малко дете имат лицата, които са обезпечени за общо заболяване и майчинство и имат не по-малко от 12 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск. Ако бабата не прави трудова активност, за която да е обезпечена по КСО за общо заболяване и майчинство, няма право на обезщетение от средствата на държавното публично обезпечаване. Следва да се има поради и наредбата, според която със единодушието на майката отпускът за развъждане на дете до 2-годишна възраст се позволява на бащата или на един от родителите на майката или бащата на детето, когато работят по трудово правно отношение.

В случай, че майката не употребява отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст и не е дала единодушие отпускът да се употребява от друго лице, в случай че са налице и останалите условия по КСО, тя има право на парично обезщетение по член 54 от КСО. За погашение на компенсацията по член 54 от КСО е належащо майката да показа на осигурителя (работодателя) си, заявление-декларация по обр. Приложение № 8 към Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване, а той – в Националния застрахователен институт, уверение, Приложение № 10 към НПОПДОО.

Лицата, които са обезпечени за общо заболяване и майчинство, имат право на парично обезщетение за бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст при изискванията, размерите и периодите, избрани от КСО. Извършването на трудовата активност, която е съображение за обезпечаване за общо заболяване и майчинство, и приемането на заплащане за тази активност изключва приемането на парично обезщетение за бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст в цялостен размер (с изключение на компенсациите по член 50а, член 53г и по член 54 от КСО, които са в размер 50 на сто), защото компенсациите за бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст се изплащат при прилагане на отпуск на съответното съображение.

Извършването на активност, за която е записано самоосигуряващото се лице, включително и по цивилен контракт, допуска приемане на заплащане и обвързване за внасяне на осигурителни вноски за държавното публично обезпечаване (за фонд “Пенсии ” и фонд “Общо заболяване и майчинство ”) и спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. Обстоятелството, че самоосигуряващото се лице упражнява трудова активност и през интервал, който се включва в периода на компенсацията за бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се показва в декларация обр. № 1, според Наредба № Н-13 от 17 декември 2019 година за наличието, периодите, метода и реда на подаване и предпазване на данни от работодателите, осигурителите за обезпечените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. При това състояние самоосигуряващото се лице няма право на парично обезщетение за бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст в цялостен размер за интервала, през който упражнява трудова активност, за която е обезпечено за общо заболяване и майчинство. Ако активността по цивилен контракт е друга от активността, за която самоосигуряващото се лице е записано, върху приходите по гражданския контракт не се дължат осигурителни вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство ” и осъществяването на такава активност не е спънка за приемане на паричното обезщетение в цялостен размер.

Парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова активност, която е съображение за обезпечаване за общо заболяване и майчинство през интервалите, за които са им издадени актове от здравните органи.

На съображение тази наредба лицата, които не престават да упражняват трудова активност, която е съображение за обезпечаване за общо заболяване и майчинство, през интервалите, за които са им издадени болнични листове за краткотрайна нетрудоспособност или бременност и раждане (за период до 135 календарни дни), нямат право на парично обезщетение за тези интервали.

Когато обаче едно лице, обезпечено по едно правно отношение или съображение за обезпечаване към деня на настъпване на риска, продължава да употребява отпуск за бременност и раждане и да получава обезщетение, има право да получава паричното обезщетение и за остатъка от интервала след 135-я календарен до 410 календарни дни по заявление-декларация, Приложение № 2 към Наредбата за паричните компенсации и помощи от ДОО в цялостен размер по това правоотношение/основание, ако стартира работа и по друго правоотношение/основание и не употребява отпуск по него.

В случаите, когато майката употребява отпуск за развъждане на дете и без да прекъсне неговото прилагане, стартира работа при различен шеф или възложител, компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст следва да се изплаща в цялостен размер до прекратяването или приключването на отпуска за развъждане на детето посредством работодателя, който го е разрешил.

Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо заплащане за времето на отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност и при трудоустрояване, в случай че имат минимум 6 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск.

Работниците и чиновниците, без значение от характера на работата, от метода на заплащането и от източника на финансиране, като се изключи лицата по алинея 10 и по член 4а, алинея 1, подлежат на наложително обезпечаване за общо заболяване и майчинство. Видно от цитираните разпореждания, с цел да има лицето право на парично обезщетение при краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, е належащо да има 6 месеца застрахователен стаж като лице, обезпечено за общо заболяване и майчинство и към началото на краткотрайната нетрудоспособност да упражнява трудова активност, по която да предстои на наложително обезпечаване за общо заболяване и майчинство.

Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово заплащане, в случай че имат 12 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск.

В случая, с цел да има право лицето на парично обезщетение при бременност и раждане, е належащо да има 12 месеца застрахователен стаж като обезпечено за общо заболяване и майчинство и към началото на първия болничен лист за 45 календарни дни да упражнява трудова активност (т.е. да работи), по която да предстои на наложително обезпечаване за общо заболяване и майчинство. Стажът в размер на 12 месеца не е належащо да е положен директно преди началото на краткотрайната нетрудоспособност заради бременност и раждане.

Ако не дава отговор на посочените условия, лицето няма качество на “осигурено лице ” по смисъла на КСО и няма право на парично обезщетение от средствата на ДОО. В този случай, следва да се обърне към съответната Дирекция “Социално подкрепяне ” по местоживеене.

По време на спомагателния отпуск за развъждане на малко дете, на майката се изплаща обезщетение при условия, избрани в КСО. Там са изброени събитията, при които паричното обезщетение не се изплаща. Настаняването на детето в детско заведение, в това число детска ясла, е едно от тези условия. Когато детето бъде настанено в детско заведение, в това число детска ясла, се приключва и отпускът на майката. Детето се смята настанено в детското заведение, надлежно детската ясла, от деня, в който действително е почнало да посещава заведението (конкретната дата на постъпване, вписана в документите на заведението). От тази дата се приключва правото на отпуск и обезщетение за развъждане на детето.

Осигурените за общо заболяване и майчинство лица имат право на парично обезщетение вместо заплащане за времето на отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност, в случай че имат не по-малко от 6 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск. Парично обезщетение при изискванията и в размера на паричното обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване се изплаща и за гледане или необходимо придружаване за медицински обзор, проучване или лекуване на болно дете до 18-годишна възраст – до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички обезпечени членове на фамилията.

Ако лицето предстои на обезпечаване за общо заболяване и майчинство по КСО, то се смята обезпечено и през интервалите на заплатен и неплатен отпуск за развъждане на дете.

Предвид изложеното, в случай че са налице посочените условия, и през времето на прилагане на неплатен отпуск бъде публикуван болничен лист за гледане на болно дете до 18-годишна възраст, лицето ще има право на парично обезщетение по болничния лист.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР