Административните съдилища, както и Върховният административен съд /ВАС/ няма автоматично

...
Административните съдилища, както и Върховният административен съд /ВАС/ няма автоматично
Коментари Харесай

МП предлага: Край на прекратяването на дела заради отмяна на атакуваните актове

„ Административните съдилища, както и Върховният административен съд /ВАС/ няма автоматизирано да приключват каузи единствено тъй като атакуваните пред тях актове в това време са били анулирани. До преустановяване няма да се стига, когато при използването на оспорения общ административен акт или подзаконов нормативен акт са засегнали субективни права, свободи или законни ползи на оспорващия. В тези случаи съдът ще се произнесе всъщност, като може да разгласи нищожността на акта, да откри напълно или частично незаконосъобразността му или да отхвърли оспорването. А пострадалите могат да потърсят обезщетение за вреди, в случай че съдът е почел жалбите. “

Това плануват промени в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, препоръчани от Министерството на правораздаването /МП/ и оповестени за публично разискване .

Така законът ще бъде съгласуван и с решение на Съда на Европейския съд /СЕС/ по преюдициално питане на Административен съд-София град. Казусът, във връзка на който бе сезиран Съд на Европейския съюз, е за оспорен от жител текст в Наредбата за топлоснабдяването /подзаконов нормативен акт/, касаещ дяловото систематизиране в постройка – етажна благосъстоятелност. Тричленен състав на Върховен административен съд почита жалбата , само че петчленен състав на Върховен административен съд обезсилва това решение , защото в това време министърът на енергетиката променя наредбата и предметът на разногласието е изнемощял. В произнасянето си Съд на Европейския съюз декларира, че Хартата на главните права на Европейски Съюз не позволява процесуално предписание на страна членка, което да разрешава преустановяване на правосъдно произвеждане в сходни случаи, без страните да са имали опция да бележит възможния си интерес от продължение на производството и без подобен интерес да е бил взет поради.

Отделно поради спорна процедура към Върховен административен съд е отправено искане за постановяване на тълкувателно решение , обвързвано с общите административни актове. Поводът са правосъдни решения по тъжби против въведени от министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения по време на изключителното състояние поради коронавирус.

Друга група от предлаганите промени в Административнопроцесуален кодекс е обвързвана с дигитализацията на административното съдопроизводство , залегнала като ангажимент и в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Предвижда се правосъдният акт да бъде формиран като електронен документ в единната регистърна база данни и да бъде подписан с дипломиран електронен автограф . Ще има също опция за осъществяване на отдалечени виртуални открити заседания; задължават се избран кръг лица да насочат настояването си в електронна форма, както и наложително да показват електронен адрес за приканване и приемане на документи в производствата пред административен орган и пред съд. Става дума за административните органи, органите на правосъдната власт, омбудсмана, лицата, осъществяващи обществени функционалности и организациите, предоставящи публични услуги, организациите и юристите, участници в производствата.

Законопроектът вкарва промени и в частта от Административнопроцесуален кодекс , регламентираща производствата пред съд

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР