Административен съд-Благоевград отмени повишените цени на таксиметровите услуги в областния

...
Административен съд-Благоевград отмени повишените цени на таксиметровите услуги в областния
Коментари Харесай

Административен съд-Благоевград отмени решението на ОбС за повишените цени на таксиметровите услуги

Административен съд-Благоевград анулира нарасналите цени на таксиметровите услуги в регионалния център на Пиринско.

Решението на общинските съветници, с което бяха избрани новите цени, е взето, без да е проучен пазарният резултат и без да са известени обществено преди този момент заинтригуваните страни, което е значително нарушаване. С тези претекстове тричленният правосъден състав, управляван от Димитър Узунов, анулира като незаконосъобразно Решение №36 на Общински съвет – Благоевград от 29.12.2023 година Решението на съда не е дефинитивно, защото предстои на обжалване във Върховен административен съд.

Делото бе формирано след тъжба на таксиметровата компания „ Мега шанс-М ” ЕООД на Спас Калаузки, като се организира едно правосъдно съвещание на 12 април. Основният аргумент в жалбата му е, че неговият бизнес модел е насочен към предложение на оптимално ниски цени на таксиметровите услуги и насилственото увеличение на минималните цени би засегнало опцията му за конкурентно показване.

Той употребил по-нисък клас коли, изискващи ниски капиталови разноски, и се конкурирал с останалите компании посредством по-ниските цени, а повишението на минималните цени ще докара до пазарното му премахване. Като доказателство е показан доклад на фискална памет за 2023 година за това, че таксиметровите услуги на цени за дневна цена са били 0,75 лева./км и за нощна цена от 0,85 лева./км.

Освен това Калаузки показва, че решението на общинските съветници, с което са избрани минималните и оптималните цени за таксиметров транспорт на пасажери и броят на таксиметровите коли, които да работят на територията на община Благоевград, е взето отвън законовия период.

Припомняме, че на 31 октовмри 2023г. бе признато нарастване на цените на таксиметровите услуги в Благоевград, като дневната цена за 1 км пробег бе избрана от 0,99 лева до 1,30 лева, а нощната от 1,19 лева до 1,30 лева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР