"Аджибадем Сити Клиник болница Токуда" и детското отделение на болницата

...
"Аджибадем Сити Клиник болница Токуда" и детското отделение на болницата
Коментари Харесай

Реанимацията на “Токуда“ и детското отделение в Карлово остават без сестри


"Аджибадем Сити Клиник болница Токуда " и детското поделение на болничното заведение в Карлово са застрашени да останат без медицински сестри.

Сестрите от реанимацията на “Токуда “ са подали преди ден групова оставка поради тежките условия на труд и ниското възнаграждение. Същото, само че още на 13 септември, са създали сестрите и лекарите от детското поделение на болничното заведение в Карлово. Причината при тях е, че не са получили обещаното нарастване на възнагражденията, а след подаването на групова оставка им е препоръчано унизителното съгласно тях нарастване със 100 лв.. Така болничното заведение в Карлово е застрашена да остане въобще без детско поделение. Здравният министър Кирил Ананиев дефинира протичащото се като притеснително и даде обещание в околните дни да се срещне с управленията на лечебните заведения. И лекари, и сестри желаят да изоставен детското поделение в Карлово В болничното заведение в Карлово оставки са подали пет сестри и четирима лекари, които са солидарни с тях.
“В Карлово парите, които са отпуснати за нарастване заплатите на медицинските сестри, не са употребявани по предопределение. Било им е дадено главните им заплати да бъдат увеличени със 100 лв. и останалите да получават на база в допълнение материално стимулиране до 950 лв., което не дава отговор на поставените претенции за съществена заплата от 950 лв.. Освен това става въпрос за заричане “, изясни лидерката на сестринския митинг Мая Илиева. Тя добави, че болничното заведение към този момент няма задължения, лекарските заплати са увеличавани няколко пъти откогато сестрите стачкуват, увеличавани са и заплатите на администрацията, само че не и възнагражденията на медициннските сестри.
Думите ѝ бяха подкрепени и от старшата сестра в детското поделение на болничното заведение в Карлово Даниела Екимова.
“Оставките сме си ги подали на 13 септември. След митинга ни на 11 септември разбахме, че е опуснато в допълнение материално стимулиране на две от отделенията в болничното заведение – вътрешно и неврологично. След митинга се прибрахме, имахме среща с шефа на болничното заведение и поискахме нарастване на заплатите. Основната заплата при нас е 730 лв.. Допълнителните пари си ги докарваме от доста надработени часове, тъй като нямаме личен състав. Пет сестри сме, работим на по щат и четвъртинка, плюс изключителни часове, с цел да вържем графика “, описа Екимова пред Mediapool. След подаването на груповата оставка се е провела среща с общинската администрация и кмета, който също поел ангажимент да направи нещо за разрешаване на казуса.
Миналия петък е извършена нова среща, на която сестрите получили заричане за нарастване на заплатите със 100 лв. от октомври и да получат в допълнение материално стимулиране, в случай че “имат задоволително заработка “. “Но нямаме подобен документ, който да го удостоверява поетия ангажимент. За нс е извънредно унизително да сеувеличат единствено със 100 лв. заплатите ", съобщи Екимова. “Ние желаеме едно почтено възнаграждение за труда, който поставяме. Добре, дано не са две минимални работни заплати, само че най-малко да достигнем съществена заплата от груповия трудов контракт – 950 лв.. Достатъчно тежък и виновен ни е трудът, тъй като работим с деца. Разбираме тежкото финансово положение в държавните и общински лечебни заведения, само че просто е унизително. Правят се поправки, усилват се заплати, а ние нямаме никакво нарастване от януари, когато имахме нарастване със 70 лв. – от 650 на 730 лв. “, уточни Екимова.
В "Токуда " сестрите напущат от претоварване Мая Илиева уточни, че груповите оставки в двете лечебни заведения би трябвало да са сигнал за работодателите, че сестрите повече не могат да работят при тези условия.
“В “Токуда “ сестрите напущат поради пренатоварване. Там сестрите се употребяват като плебеи, тъй като и аз съм работила там и знам защо става въпрос. Работят по три на промяна с доста и тежко заболели пациенти - всички са на апаратна вентилация. Извършват се и хирургични операции, за което управлението на болничното заведение изрично отхвърля, само че то е реалност, поради изнасянето на който и мен ме махнаха. Една и съща сестра работи на служба и половина, с цел да може да се направи графика. И там главните заплати не доближават две минимални “, сподели Илиева.
Здравният министър Кирил Ананиев разяснява, че подадените групови оставки на медицински сестри в двете лечебни заведения са притеснителни и изрази желание в околните дни да се срещне с управленията на лечебните заведения.
Кирил Ананиев сподели още, че до края на месеца ще получи информация за възнагражденията в лечебните заведения след отпуснатите от кабинета спомагателни 50 млн. лв. за задачата./https://www.mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР