Адамовият мост и мистериозните плаващи камъни. Според санскритския епос Рамаяна

...
Адамовият мост и мистериозните плаващи камъни. Според санскритския епос Рамаяна
Коментари Харесай

Адамовият мост и мистериозните плаващи камъни

Адамовият мост и мистериозните плаващи камъни. Според санскритския епос Рамаяна мостът Рам Сету (Адамовия мост) е построен от камъни, които плават по водата. На всеки камък било изписано името „ Рама “, което е било повода вълшебните камъни да плуват. Този мост съществува  повече от 1,75 милиона години.

Мостът към момента съществува и може да се види от Индия до Шри Ланка, започвайки от Рамешварам. Рамешварам е мястото, където съгласно легендата Рама се молил на Шива в храма. След това той и неговата Ванара Сена почнали градежа на каменния мост.

На карта от по-късни епохи мостът Рам Сету сред Индия и Шри Ланка се назовава Адамов мост. Този мост към момента съществува, в този момент е под вода и може да се види на фотоси на НАСА. Така че мост несъмнено има. Но учените считат, че е от натурален генезис.

Мостът е ситуиран сред Полския пролив и Манарския залив, като непрестанен провлак, представляващ издължена линия суша. Преди 1480 година той е свързвал Индия и Шри Ланка. Тогава прекосяването сред двете земи не е било мъчно. В същата година мощна тропическа стихия провокирала огромно неспокойствие, което отнасло огромни маси от пясъчни коси около островите.

Един милион автомобила Mercedes ще бъдат изтеглени

Повечето учени считат, че Адамовият мост е естествено формиран от варовик и пясъчни коси, ситуирани сред островите Памбан, Югоизточна Индия и Манарските острови край Шри Ланка.  Местата, упоменати в Рамаяна, също съответстват със настоящето местонахождение на моста. Записи споделят, че Рам Сету е бил над морското ниво и по него можело да се върви, до момента в който не бил разрушен от циклон през 1480 година сл. Хр.

В някои арабски източници мостът е наименуван „ Мостът в морето “. Според ислямски религиозни източници Шри Ланка е мястото, където Адам в началото се е заселил на земята.

В предишното учените твърдели, че плаващите скали в действителност са коралови формирания. Но има известни подозрения по този въпрос.

Други допускат, че камъните са били от пемза, която плава във водата. Вътре в пемзата има доста въздушни мехурчета, тъй че камъкът не е толкоз компактен. Първоначално тези камъни стартират да плават, само че с течение на времето водата прониква вътре и те стават тежки. Тази доктрина също изяснява за какво Рам Сету е под вода през днешния ден.

Изследователи обаче потвърждават, че плаващите камъни в крайбрежните региони не се състоят от корали или пемза. Те са сходни на пемза, само че доста тежки. Така че мистерията на плаващия камък към момента не е разгадана.

Плаващи камъни към момента могат да бъдат открити в крайбрежните региони на Рамешварам. Тези камъни са като всеки различен камък. Те имат същите характерности и състав като другите камъни.

Храмът Рамешварам също има някои плаващи камъни. Според свещеника на храма те са били част от плаващия мост.

През последните години държавните управления на Индия и Шри Ланка интензивно разискват опцията за създаване на мостове, които да свържат островите. Един от деликатните и противоречиви моменти да се реализира този план, е вярването на част от индийците, че земната връзка сред континента и острова е била построена от господ Рама, а по късно е разрушена от него. В една от формалните срещи представител на индийското държавно управление декларирал, че „ в случай че господ Рама е построил Рам Сету, той го е и разрушил “, затова няма потребност да се построява отначало.

 

Адамовият мост и мистериозните плаващи камъни

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР