Адам Кастийехо от Лондон се превърна във втория човек в

...
Адам Кастийехо от Лондон се превърна във втория човек в
Коментари Харесай

Излекуваха втори човек в света от ХИВ - slava.bg

Адам Кастийехо от Лондон се трансформира във втория човек в света, който публично е оздравял от ХИВ, оповестиха лекари в здравното списание "Лансет ", представено от Би Би Си.

Той към този момент е свободен от вируса над 30 месеца след прекъсване на антиретровирусната терапия. Адам обаче не е бил оздравял от медикаментите против ХИВ, а посредством лекуване със стволови кафези, което е получил и за рак, който в същото време е имал. Донорите на тези стволови кафези имат необикновен ген, който им обезпечава, към този момент и на Кастийехо, отбрана против ХИВ.

През 2011 година Тимъти Браун, придобил популярност като "Берлинския пациент ", стана първият човек, за който беше обявено, че е оздравял от ХИВ, три и половина години след сходно лекуване, добавя News. Изглежда, че трансплантациите на стволови кафези пречат на вируса да може да се репликира вътре в тялото, като заменя личните имунни кафези на пациента с донорски, които устояват на ХИВ зараза.

"Нашите открития демонстрират, че сполучливото лекуване на ХИВ посредством трансплантирането на стволови кафези, може да бъде репликирано ", споделят лекарите.

Адам Кастийехо, към този момент 40-годишен "Лондонски пациент ", който реши да разкрие самоличността си пред обществеността, няма откриваема дейна зараза с ХИВ в кръвта, спермата или тъканите, настояват лекарите му.

Измина година, откакто те за пръв път оповестиха, че е чист от вируса и той към момента остава без ХИВ.

Водещият откривател проф. Равиндра Кумар Гупта от Университета в Кеймбридж сподели пред Би Би Си: "Това съставлява лекуване на ХИВ с съвсем цялостна сигурност. Вече имахме две години и половина с антиретровирусна ремисия. Нашите открития демонстрират, че триумфът на трансплантацията на стволови кафези като лекуване против ХИВ, за първи път докладван преди девет години в берлинския пациент, може да бъде още един. "

Но това няма да бъде лекуване за милионите хора по света, които живеят с ХИВ. Агресивната терапия се употребява най-вече за лекуване на рак на пациентите, а не за техния ХИВ. А актуалните медикаменти против ХИВ остават доста ефикасни, което значи, че хората с вируса могат да живеят дълъг и здрав живот.

Източник: Нова тв

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР