Абсурден казус отдавна мъчи Община Стара Загора. Той датира от

...
Абсурден казус отдавна мъчи Община Стара Загора. Той датира от
Коментари Харесай

Община Стара Загора плаща по принуда милиони два пъти за едно и също нещо

Абсурден проблем от дълго време мъчи Община Стара Загора. Той датира от години и равносметката от него от позиция на общинските управляващи, която беше изразена пред Actualno.com, е, че общината заплаща за едно и също нещо два пъти - освен това милиони.

Казусът е колкото остарял, толкоз и настоящ. Началото му е в 2012 година, само че правосъдната сага още не е завършила. По него на Община Стара Загора са блокирани близо 9 млн. лв., а локалната администрация – с цел да компенсира загубите, е изтеглила 6 млн. лв. заем, върху който заплаща лихви. Платила е и гаранция от 500 000 лв..

Спорът всъщност

Той поражда поради контракт за ремонт на кв. "Железник ", подписан на 19 октомври 2011 година от някогашния кмет на общината проф. Светлин Танчев и Сашо Желязков, който съставлява консорциума "Железник СЗ-2011 " (обединение сред компанията на Желязков "Пътстрой " ООД с 95% присъединяване и "Интегрирани пътни системи " АД с 5%). Консорциумът трябвало да ремонтира улична мрежа и тротоари против 6 млн. лв., обезпечени от европроект.

Срокът на контракта е 18 календарни дни и той е даден не от възложителя, а от претендента да извърши публичната поръчка. Крайният период не е спазен, а ремонтът завършва три месеца по-късно. Накрая общината заплаща 1 385 693 лв. за строително-монтажни работи, осъществени до 30 април 2012 година, само че отхвърля да заплати 4,7 млн. лв., актувани след този период, посочи пред Actualno.com сегашният кмет Живко Тодоров.

Започва правосъден развой, в който Окръжният съд на Стара Загора се произнася в интерес на общината, само че идващите две инстанции – Апелативният съд в Пловдив и Върховен касационен съд, вземат решение разногласието в интерес на "Железник СЗ-2011 ".

Докато тече делото, частен правосъден реализатор (ЧСИ) запорира сметките на Община Стара Загора и изтегля близо 4,9 млн. лeвa в интерес на Национална агенция за приходите и КТБ, тъй като банката имала необикновен залог върху доходи на "Пътстрой ", а Национална агенция за приходите – дължими вземания. Дотук цялата претендирана сума е към този момент изтеглена действително в интерес на водещата компания в консорциума.

През 2016 година обаче в Oбщина Стара Загора получават съобщение от ДЗЗД "Железник СЗ – 2011 " с шеф Сашо Желязков, че имат подписан контракт за цесия с "ИПС Лазур " АД, на което са трансферирали цялото обвързване за сумата от 4 765 598 лeвa. И предизвестяват, че следва да правят на това сдружение заплащанията си, предопределени за консорциума.

Проверка в Търговския указател демонстрира, че цесията е направена сред свързани лица, тъй като двете компании в "ИПС Лазур " АД – "Интегрални планове " ЕООД и "Инфраструктурни планове СЗ " ЕООД, са благосъстоятелност на Сашо Желязков т.е. цесионерът и ценентът са свързани лица.

"Оттам-нататък – през 2017 година внезапно се появява компания "Дедакс ", която е направила цесия, съгласно тях, с "Пътстрой ". "Дедакс " настояват, че трябвало да платим на тях. В момента водят каузи против общината. В резултат на това имаме запорирани милиони на няколко места. Във Върховен касационен съд неизвестно за какво стоят към момента към 3,8 млн. леа. запорирани, макар че общината нито може да се укрие, нито пък има механизъм, по който тези пари да не бъдат платени. За мен се взе едно необичайно решение да бъдат запорирани тези средства във Върховен касационен съд и те стоят там. Наложи се предходната година да изтеглим заем, с цел да може да покрием тези запори. Веднъж платихме 4,9 млн. лв. по настояването на правосъдния реализатор към КТБ и още един път ни задържат в допълнение 3,8 млн. лв. във Върховен касационен съд. Сега пък имаме още едно поръчителство, което сме създали по делото в Софийски градски съд към този момент за самата цесия ", описа кметът на Стара Загора Живко Тодоров. На процедура, съгласно него, едни и същи пари са цедирани на два пъти, откакто към този момент един път са изтеглени от ЧСИ.

По думите на кмета общината към този момент е платила на КТБ и Национална агенция за приходите и смята, че са изпълнили заплащането, което имат по изгубеното дело за квартал "Железник " – това са парите, които "Пътстрой " е дължала на тези две институции, а Община Стара Загора е наказана да заплати на "Пътстрой ". И би следвало всичко да е завършило.

Би трябвало, само че не е завършило

Общината нищо не е плащала на цедента "ИПС Лазур ", тъй като от "Пътстрой " се отказали от тази цесия. Причината за това е доста прозаична.

Според юриста на Община Стара Загора Димитър Грозев това е станало, тъй като известието, което са подали в общината, че тя не дължи заплащане към този момент на "Пътстрой ", а на "ИПС Лазур ", е пристигнало откакто в управата е пристигнало запорното известие за вземането на КТБ и Национална агенция за приходите против "Пътстрой ". "Тогава, по този начин или другояче, парите отиваха при правосъдната изпълнителка и цесията за тях беше безпредметна ", изяснява юристът.

Според кмета всичко, което се случва с този проблем, е цялостно безсрамие. "Има голям брой осъществени противозаконни съгласно мен дейности, само че си има съд и той би трябвало да се произнесе по тези въпроси ", разяснява Тодоров.

"Осъдителното решение също е неуместно. В член от подписания контракт, подписан от Светлин Танчев като кмет и Сашо Желязков като реализатор, написа, че след дата 30 април осъществените действия от страна на изпълнителя ще бъдат за негова сметка. Да не приказваме, че не е направена задълбочена експертиза, която да покаже, че има повтаряне на действия, които са актувани от въпросния строител и които не би следвало изобщо да се заплащат. В момента имаме дело, което следва да бъде планувано в Софийски градски съд по отношение на въпросната цесия, която ние считаме, че е противозаконна - към "Дедакс ", изясни градоначалникът.

"Ние сме платили един път 4,9 млн. към КТБ поради компания на Сашо Желяков. В идващия миг се появява компания (бел. ав. - "Дедакс "), която твърди, че ѝ е трансферирано взимане през 2012 година, което не е правилно, тъй като общината не е известена. Намират един уволнен чиновник от общината, който след това споделя, че тогава е бил на лозето си и е бил посетен от някакъв представител на компанията, който му бил прочут и му бил предал тези документи да ги входира в общината. А в деловодната система такова нещо не е постъпвало. Тоест, всичко това за мен е една огромна машинация “, изяснява кметът.

"Жалкото е, че сега стоят толкоз доста блокирани пари на общината - 4,9 млн. лв., които сме платили на КТБ, настрана 3,8 млн. лв. във Върховен касационен съд. Даже не знам Върховен касационен съд за какво не освободи тези пари, които въобще не са застрашени при неоправдателно решение да си ги получат. Защо би трябвало ние да плащаме лихви за заема, който сме взели, а на нас тези лихви никой няма да ни ги възвърне? Ние сме изтеглили заем за към 6 млн. лв., с цел да можем да покрием всички заплащания, които би трябвало да правим. В последна сметка кого обслужва правосъдната система!? Тя не е в интерес на справедливостта по никакъв метод. Човек, който прегледа проблема в профил, ще откри какъв брой несправедливости има в него ", проучва Тодоров.

"И аз ви благодаря, че се ангажирате с този проблем. Наистина човек не трябва да разяснява избрани решения, само че когато е притиснат до стената и има очевидни несправедливости, не трябва да си мълчим. Това, което се случва, е скандално ", сподели градоначалникът.

"Тази цесия на "ИПС Лазур " е доста смешна. Една година откакто оповестиха, че има такава цесия и общината дължи парите на "ИПС Лазур ", споделиха, че са се объркали, тъй като ние към този момент сме ги превели на правосъдната изпълнителка по запора в интерес на КТБ и Национална агенция за приходите. С "Дедакс " пък сме във висяща процедура. Община Стара Загора внесе гаранция на стойност 500 000 лв., която не ни е възобновена, а още няма планувано съвещание в Софийския градски съд “, изясни юрист Грозев.

По думите му, откакто била провалена цесията с "ИПС Лазур ", била измислена друга скица през починалия нотариус Александър Чакъров, че сякаш цесия с "Дедакс " е подписана чак през 2012 година, като при него е удостоверен единствено дубликат от нея. Според юрист Грозев тази цесия е безусловно подправена.

"Това, което най-вече тежи на общината и води до ежедневни вреди, са сумите, които стоят блокирани по съдилищата. Пред Върховен касационен съд пуснахме няколко молби да ни освободят сумата, само че те споделиха, че ще я освободят, когато има влезнало в действие решение за "Дедакс ", уточни юристът.

А съгласно него самото неоправдателно решение за кв. "Железник " е било извоювано, тъй като съдът е дописал контракта сред Община Стара Загора и изпълнителя.

"Няма друго пояснение, откакто страните са се договорили дейностите да се изпълнят за 18 дни и че след тази дата заплащания не се дължат, а съдът да присъди, че би трябвало да се платят. Пловдивският апелативен съд одобри, че откакто са осъществени дейностите и са признати от възложителя, би трябвало да се платят. Просто си дописаха контракта. А общината няма по какъв начин да не ги одобри, тъй като в строителството се сформират актове, с цел да бъде въведен обектът в употреба. Именно заради тази причина общината, в случай че не беше го приела, нямаше да ѝ възстановят средствата по програмата. Съдът това нещо го замаза ", твърди юрист Грозев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР