Абсолютен рекорд по недействителни бюлетини във Видинско постави село Новоселци.

...
Абсолютен рекорд по недействителни бюлетини във Видинско постави село Новоселци.
Коментари Харесай

Рекорд: Във видинско село от 322 бюлетини в урната - 143 са недействителни

Абсолютен връх по недействителни бюлетини във Видинско сложи село Новоселци. От 322 открити в изборната урна бюлетини, 143 се оказват недействителни. Според комисията и специалисти, до които се допитахме, повода е на първо място неведение, заяви Българска национална телевизия.

720 са гласоподавателите по лист в Новоселци. Гласуват малко над половината от жителите, като за тях се оказва, че бюлетините за общински съветници с преференции се оказват тестване.

" Хората не бяха добре осведомени по какъв начин би трябвало да гласоподават. Или бяха задраскали единствено квадратчета с партиите - съвсем всички номера, които са им харесвали, или бяха предали безусловно чиста бюлетина ", споделя Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

Броят на недействителните бюлетини изненадва и общинската изборна комисия.

" Рекордът ни - в една секция от 322 бюлетини, открити в урната - 143 мисля, че бяха недействителни ", съобщи Даниел Боянов, ръководител на ОИК- Видин.

Заради огромния брой недействителни бюлетини членовете на СИК под номер 76 в Община Видин са били извиквани още веднъж от ОИК рано тази заран, с цел да бъдат броени бюлетините една по една. Проверката посочила, че фактически 143 от тях са недействителни.

" За преференция несъмнено за първи път ни се случва толкоз доста недействителни бюлетини. Просто имаше хора, които гласоподават за първи път, от малцинството бяха, те са по-слабо грамотни ", споделя Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

Около 25% от бюлетините за общински съветници в 11-те общини на област Видин са недействителни пресмятат от Института за развиване на обществената среда.

" И през 2015, и през 2019 година следим доста висок дял на недействителните бюлетини при гласуването за общински съветници. Това в този момент се повтаря.

Има няколко аргументи - недобрата осведомителна акция, може би индиферентност от страна на гласоподавателите за това по какъв начин наподобява, какъв е дизайнът на бюлетината ",

счита Ива Лазарова - изпълнителен шеф на Институт за развиване на обществената среда.

От години неправителствените организации желаят ЦИК да проучва в детайли аргументите за огромния брой недействителни бюлетини на локални избори. А секционната комисия в Новоселци е сюрпризирана от огромния брой изборни туристи.

" Аз съм от това село - тук съм отраснала, тук пребивавам. Пренаселено ни стана селото, множеството си живеят в града. От доста години съм по изборните комисии, в този момент за първи път са със 100 индивида повече ", споделя Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

В Новоселци след първия тур сполучливо е определен кмет. Следващата неделя селото ще гласоподава още веднъж на балотажа за кмет на Видин.

 

 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР