Abrain – имплант, който цели да помогне за възстановяване на

...
Abrain – имплант, който цели да помогне за възстановяване на
Коментари Харесай

Мозъчен имплант възстановява когнитивната функция на пациенти

Abrain – имплант, който цели да помогне за възобновяване на когнитивните функционалности след черепно-мозъчна контузия (ЧМТ) – демонстрира, че е безвреден в малко клинично проучване. Лечението обезпечава стимулация на основни вериги надълбоко в мозъка и дава обещаващи резултати за петимата участници в теста без да има съществени странични резултати.

Според най-новите данни на Центърa за надзор и предварителна защита на болесттите (САЩ) през 2020 година е имало към 214 110 хоспитализации, свързани с ЧМТ, и 69 473 смъртни случая – и това не включва хората, които са били лекувани единствено в незабавното поделение или не са получили лекуване.

За тези, които оцелеят след първичното пострадване, съществува риск от дълготрайни здравословни проблеми. Лекото ЧМТ, да вземем за пример от разтърсване на мозъка, може да отшуми за няколко дни – макар че в този момент проучванията демонстрират по какъв начин повтарящите се удари могат да доведат до проблеми по-късно. От друга страна, умерената и тежката контузия могат да доведат до увреждания за цялостен живот.

В Съединени американски щати най-честите аргументи за умерена и тежка ЧМТ са паданията и случаите, свързани с огнестрелно оръжие, само че друга причина са автомобилните произшествия. Именно това се случва с Джина Арата, един от петимата пациенти в проучването. Нараняването ѝ през 2001 година изцяло прекатурва нейния живот.

„ Не можех да си спомня нищо “, споделя Арата в изказване. „ Имах проблем и с левия крайник и непрекъснато се спъвах в всякакви неща. Също по този начин нямах никакъв филтър – вбесявах се доста елементарно. “

През 2018 година Арата се подлага на хирургическа процедура за имплантиране на устройство надълбоко в мозъка ѝ. След като се възстановила от интервенцията и устройството е включено, резултатът бил съвсем незабавен. Когато я помолили да изброи продуктите, които си спомня в раздела с плодове и зеленчуци в магазина за хранителни артикули, Арата посочила голям брой от тях; когато устройството било изключено, тя не могла да си спомни нито един.

Устройството е ориентирано към област от таламуса, наречена централно странично ядро – център, който се свързва с други области на мозъка и взе участие в доста аспекти на съзнанието. При пациентите с ЧМТ множеството от тези пътища и връзки към момента са налице, само че не работят толкоз мощно, колкото преди.

„ Сякаш светлините са били загасени и просто не е имало задоволително електричество, с цел да се включат още веднъж “, изяснява един от старшите създатели на проучването доктор Джейми Хендерсън.

За всеки от участниците в проучването – които са на възраст сред 22 и 60 години и са получили пострадванията си преди 3 до 18 години – екипът е трябвало тъкмо да дефинира мястото, където устройството да се разположи в мозъка, защото всеки от тях е имал друга история на пострадванията, а и мозъкът на всеки е малко по-различен. Това е било предизвикателство, което е изисквало потреблението на комплицирани принадлежности за моделиране.

„ Важно е да се насочим тъкмо към тази област “, споделя Хендерсън. „ Ако се отклоним от задачата даже с няколко милиметра, попадаме отвън ефикасната зона. “

Периодът на проучването е 90 дни, а устройствата са включени по 12 часа дневно. В края на този интервал участниците се явяват на тест, който да оцени способността им да се концентрират, концентрират и да основават проекти при избрани условия.

„ Единственото изненадващо нещо е, че работи тъкмо по метода, по който прогнозирахме, което не постоянно се случва “, споделя Хендерсън. Всъщност устройството работи даже по-добре от предстоящото: междинното усъвършенстване на теста е 32%, което е надалеч над 10%, на които се е надявал екипът. То е толкоз положително, че им е било мъчно да убедят някой от участниците да се съгласи да го изключи за по-късната част от проучването.

За пациентите, като Арата, лекуването значи, че могат да се върнат към действия, които не са били вероятни след контузиите им.

„ След имплантацията не съм имала нито една санкция за превишена скорост “, споделя тя. „ Вече не се спъвам. Мога да си припомням какъв брой пари има в банковата ми сметка. Не можех да чета, само че след импланта си купих книгата „ Where the Crawdads Sing “, хареса ми и я запомних. И към този момент не се запалвам от нищо. “

„ Като цяло има доста малко благоприятни условия за лекуване на тези пациенти “, споделя Хендерсън. Но той се надява, че в случай че това лекуване бъде одобрено в по-голям клиничен тест, мрачната действителност за хора с сходни контузии може би ще се промени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР