Абас предупреждава Блинкен за хуманитарна катастрофа в Газа. Държавният секретар на

...
Абас предупреждава Блинкен за хуманитарна катастрофа в Газа.
Държавният секретар на
Коментари Харесай

Абас предупреждава Блинкен за хуманитарна катастрофа в Газа

Абас предизвестява Блинкен за филантропична злополука в Газа.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организира среща с ръководителя на Палестинската национална власт Махмуд Абас в йорданската столица Аман. Това заяви палестинската осведомителна организация WAFA.

Абас прикани американската страна да отвори филантропични коридори към линията Газа

По време на срещата Махмуд Абас прикани американската страна да отвори филантропични коридори към линията Газа. Той съобщи, че изцяло отхвърля израелските опити за прекачване на популацията на анклава.

“Предупреждаваме за филантропична злополука в линията Газа заради прекъсването на всички обществени услуги. Необходимо е неотложно да се отворят филантропични коридори към линията Газа ”, съобщи Абас.

Махмуд Абас прикани за прекъсване на “тероризма против палестинския народ ” и за преустановяване на офанзивите против джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим.

 

“Хамас употребява конфликтите сред мюсюлмани, евреи и израелската полиция наоколо до джамията като един от претекстите за нахлуване против Израел ”, сподели той.

По-рано през днешния ден “Амнести интернешънъл ” прикани Израел да вдигне “незаконната и нечовечна ” 16-годишна обсада на Газа и да възвърне електроснабдяването на линията Газа. На 11 октомври единствената електроцентрала в линията Газа спря да работи заради привършване на горивото. Преди това израелският министър на защитата Йоав Галант подреди електроснабдяването на линията Газа да бъде прекратено от 8 октомври, а водоснабдяването – от 9 октомври.

 

Срещи на Блинкен с Нетаняху, Абас и Абдула II

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Израел на 12 октомври. Целта на визитата му е да се реши въпросът с освобождението на заложниците, измежду които има и американци. В Тел Авив Антъни Блинкен даде обещание, че Израел в никакъв случай няма да бъде самичък, до момента в който съществува Америка. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин дойде през днешния ден в Израел. Той ще се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и с министъра на защитата на страната Йоав Галант.

Висшият американски посланик прекара една заран в Аман, където се срещна с йорданския крал Абдула II, дълготраен сътрудник на Съединени американски щати, и с палестинския президент Махмуд Абас. По-късно през днешния ден той ще замине за Катар, а по-късно за Бахрейн и Саудитска Арабия. След това ще се насочи към Обединените арабски емирства и Египет.

Блинкен съобщи, че е разговарял с Израел “за опциите за безвредно прекосяване на цивилни жители, които желаят да изоставен Газа ”.

Близо 88-годишният Абас, чиято Палестинска автономност се радва на дребна автономност на Западния бряг, е върл зложелател на Хамас, чийто надзор над линията Газа докара до 17-годишна израелска обсада.

Блинкен влезе в частната му резиденция в Аман. Те се ръкуваха до картина, на която палестинският водач е изобразен пред свещената за исляма джамия Ал-Акса в Йерусалим.

Съединените щати значително поддържат Палестинската автономност, считайки я за най-хубавия вид за дълготраен мир с Израел.

Но израелският министър-председател Бенямин Нетаняху от дълго време се стреми да сложи настрани Палестинската власт и Абас. Според него той не е задоволително зает с прекратяването на насилието.

Абас направи първите си обществени изявления по спора в четвъртък след среща с крал Абдула.

Той прикани за “незабавно преустановяване на всеобхватната експанзия против палестинския народ ”. Президентът отхвърли “практиките, свързани с убийството на цивилни жители или злоупотребата с тях и от двете страни ”.

По-рано Блинкен беседва по телефона с Абас по отношение на нападенията, като го прикани да осъди насилието и да поддържа стабилността на Западния бряг.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР