Аалст е град в Белгия, на двадесетина километра от Брюксел.

...
Аалст е град в Белгия, на двадесетина километра от Брюксел.
Коментари Харесай

Ново място: Pura Vita

Аалст е град в Белгия, на двадесетина километра от Брюксел. Притежава типичната фламандска архитектура, бира и сексапил, само че най-често е подминаван поради Гент или Брюж. И още по-добре, че се е отървал от туристическата злина.

През 1905 година човек на име Йозеф отворил там своята La pâtisserie parisienne, която незабавно се трансформирала в една от обичаните пекарни на града. Традицията и бизнесът му не престават и синът, и внукът му Хенрик. И в този момент, след повече от век, Хенрик и неговият наследник Бруно към този момент не са в Аалст, а в София, само че вършат същото като прадядото Йозеф - хлябове и печива.
Автор: Цветелина Белутова
Пекарната се споделя Pura Vita. В нея се оферират квасен самун - бял, пълнозърнест, с лимец, и дребни питки с мляко. Кроасаните са с масло, стафиди, шоколад, с кренвирш, кашкавал, има също къс с ябълки и канела. Казах, че се оферират, само че това не е напълно тъкмо, тъй като към този момент търсенето мощно надвишава предлагането. Хората, изключително тези от квартала, небрежно са минали на системата с авансово опазване. От това, което пробвах, обяснението е просто - качество.

Майстор Хенрик прави всичко от нулата. За кроасаните споделя, че стават единствено с доста и хубаво масло. За тези с шоколад - с белгийски шоколад.
Реклама
" Къде са най-хубавите кроасани " е обичана градска тематика и тук гласоподавам, че тези в Pura Vita непосредствено попадат измежду първите пет. Особено когато прибавим и цената им.

Нещо същински " белгийско " е мармаладът Sirop de Liège. Прави се от ябълка, круша и фурми. Плътен и равен, с хубав есенен усет и цвят. Веднага ще ви хрумне да го съчетаете с някое по-силно сирене, както и да го пробвате за месни сосове, придавайки им карамелен усет. За мен просто намазан върху ухаещия на масло още парещ кроасан беше паметно прекарване.
Автор: Цветелина Белутова
Поразговорихме се с Хенрик за кроасаните, до каква степен белгийски, до каква степен френски, и установихме какъв брой безсмислени са през днешния ден тези разсъждения. Както е известно, класическата френска кифла в действителност е австрийска, появила се през XVII век, когато Виена е под турска блокада, и с цел да отпразнуват неуспеха й, създали кроасана с форма на полумесец.

И през днешния ден тази френско-австрийска многолистна кифличка се прави в София, на метри от турската легация, от хора, пристигнали от белгийския Аалст, който пък от 2010 година е побратимен с българския Габрово. Едно от вкусните лица на глобализацията, допускам.
Реклама
Бул. " Цар Освободител " 27 (Това е в действителност втората Pura Vita, първата се намира на ул. " Петра " 2 зад ИСУЛ)

понеделник - петък - 08 до 20 ч.
Автор: Цветелина Белутова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Караконова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР