а 15-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготвя

...
а 15-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготвя
Коментари Харесай

Алтернативен бюджет с ниски данъци и излишък

а 15-та поредна година Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) изготвя своя Алтернативен бюджет с ниски налози. Представянето на тазгодишното издание на Алтернативния бюджет е в условия на две следващи години с висок стопански напредък, а вероятността за идващите три години е развиването на стопанската система да резервира актуалните темпове. По-високите стопански темпове оказаха и позитивно въздействие върху обществените финанси, като бюджетното салдо мина от недостиг от близо 2,5 милиарда лева през 2015 година към остатък от близо 1,5 милиарда лева единствено в границите на една година.

„ Въпреки това ръководещите не престават да възнамеряват бюджетни дефицити, което опонира както на логиката за водене на устойчива фискална политика, по този начин и на рекомендациите на Европейска комисия – остатъци при напредък на стопанската система и дефицити при спад ”, разясняват анализаторите на АПИ.

Традиционно Алтернативният бюджет на ИПИ включва хрумвания за промени като понижаване на съществени налози и осигуровки, усъвършенстване на обществените разноски, повече избор в осигурителните системи, задълбочаване на финансовата децентрализация и други. Тази година към тези хрумвания е прибавено и реализиране на бюджетен остатък, с цел да се възвърне фискалният запас на страната най-малко до предкризисните си равнища. Целта е да се обезпечи буфер за обществените финанси при бъдещи стопански шокове – така наречен бели пари за черни дни.

По време на икономическата рецесия и възобновяване от нея ръководещите упорстваха, че не е моментът за промени поради сложните стопански условия. След това последваха няколко години на предварителни парламентарни избори и политическа рецесия, когато обяснението беше същото – не е в този момент моментът за промени. След две години на висок стопански напредък и упования той да се резервира и през идващите три години е извънредно време за промени!

Предвид бурното икономическо развиване и дефицита на квалифицирани фрагменти на пазара на труда, най-важната промяна е тази в образованието. Необходимо е в най-кратки периоди да се обвърже финансирането на образованието с постиганите резултати, да се основат съответни тласъци за привличане на млади и амбициозни учители и действително да се вкара дуалното обучение.

В средносрочен проект е нужна административна промяна, която да увеличи качеството на обществените услуги, да усъвършенства изискванията на труд в обществената администрация, в това число заплащането, за сметка на понижаване на щатните бройки.

В дълготраен проект е нужен спор и дълготрайна визия за бъдещето на общественото и здравното обезпечаване, след което поредно да се ползват признатите ограничения.

Акценти от Алтернативен бюджет 2018:
Вместо нови разноски – усъвършенстване на актуалните разноски, тъй че с по-малко средства да се реализират по-високи резултати;Вместо квази буфери като финансовите разноски, които обичайно са по-ниски от плануваните, а в края на годината се преразпределят за заплати, обществени и други настоящи разноски – действителни буфери под формата на бюджетен остатък и нарастване на фискалния резерв;Приемане на бюджет 2018 година с остатък е най-логичната политика поради развиването на стопанската система през последните години и упованията за идващите три години;Полагане на основи за осъществяване на отлаганите към този момент близо 10 години промени с фокус върху образованието и реализацията на пазара на труда;Прилагане на правилото „ пари против промени ”;Премахването на неефективни налози като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните награди и премахването на данъчни преференции като понижената ставка на Данък добавена стойност за туризма;
Осигурителни промени:
отвод от нарастването на осигурителната вноска за държавна пенсия;отпадане на опцията за отвод от пенсионни спестявания във втория дирек (частните пенсионните фондове) и прехвърлянето им към солидарната система;разбиване на монопола на Здравната каса и прекачване на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни фондове, какъвто беше замисълът от 2008 г.;изготвяне на дълготрайна визия за бъдещето на осигурителните системи.
Накратко Алтернативният бюджет на ИПИ се концентрира върху три съществени пункта:
Съобразяване на фискалната политика с икономическата конюнктура – трупане на остатъци при висок стопански напредък и потребление при стопански спад;Оптимизиране на обществените разноски, тъй че да се отстрани безконтролното и непрозрачно харчене на обществени средства, изключително в края на всяка фискална година;Започване на дълго отлаганите промени, като фокусът следва да е върху най-неотложните от тях, които са свързани с образованието и реализацията на пазара на труда.
Противно на повтаряната теза на политиците, че това е само вероятният бюджет, ИПИ демонстрира, че е допустимо бюджетът да бъде плануван рационално, като се усъвършенстват обществените разноски и се лимитират опциите за непрозрачно преразпределение на средства в края на годината. Заедно с това Алтернативният бюджет се стреми да облекчи така и така тежкото състояние на пазара на труда и бързото нарастване на разноските на работодателите, като резервира осигурителната тежест непроменена и отстранява административното нарастване на минималните заплащания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР