Цените на ВиК услугите се определят по наредба от 2016

...
Цените на ВиК услугите се определят по наредба от 2016
Коментари Харесай

КЕВР: Водните цени са по пай-добрите световни практики

Цените на ВиК услугите се дефинират по разпоредба от 2016 година, призната от Министерския съвет и създадена от Световната банка на база на най-хубавите интернационалните практики и за момента няма постъпили претенции от страна на екоминистерството за смяната на този модел. Това се споделя в мнение на Комисията за енергийно и водно контролиране, разпратено в сряда до медиите във връзка изказването на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев от предходния ден, че сегашният метод за формиране на цените на водата.

Личев изясни, че ВиК сдруженията имат интерес от течовете, тъй като разноските им се разпределят върху действително доставената вода и колкото по-малко е тя, толкоз са по-високи цените им. Той даже съобщи, че КЕВР е най-вредното нещо за водния бранш иизрази вяра да се стигне до нов ценови модел.

В отговор регулаторът уточни, че при правенето на наредбата за ценообразуването на ВиК услугите през 2016 година са били взети поради всички мнения, само че екоминистерството я е съгласувало без забележки. Комисията също по този начин отбелязва, че нормативната уредба на България в тази област е напълно съобразена с европейските практики.

Относно коментара на Личев, че водните сдружения начисляват на клиентите си Данък добавена стойност върху плащаната от операторите такса за водоползване от 2 ст./куб. м и по този начин годишно " открадват " 11 млн. лева, регулаторът показва, че определяните от него цени са без Данък добавена стойност.

" Към момента страната не е определила друг размер на този налог за ВиК услугите. ВиК операторите, както и всички други снабдители на артикули и услуги, следва да начисляват Данък добавена стойност в крайните цени за потребителите и да внасят този налог в държавния бюджет. В този развой КЕВР няма никакво присъединяване ", написа в позицията на комисията..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР