Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира административен ръководител

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира административен ръководител
Коментари Харесай

Избират шеф на Спецпрокуратурата, кандидатът е един

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ще избира административен началник на Специализираната прокуратура. Единствен претендент е краткотрайно изпълняващата длъжността Валентина Маджарова.

Позицията е вакантна от предишния май, когато оставка подаде Димитър Франтишек. Името на прокурор Франтишек стана изключително известно около следствието на Антикорупционния фонд за " Осемте джуджета ".

За повече от година се смениха няколко краткотрайни ръководители, провалиха се и няколко процедури за избор на титуляр. При първата процедура се явиха двама претенденти – тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова и следователят бунтовник Бойко Атанасов. След две следващи отлагания заради заболяване на Русинова, тя в последна сметка се отхвърли от присъединяване. Бойко Атанасов предстоящо не събра нито един глас в своя поддръжка в Прокурорската гилдия. При втората процедура претенденти нямаше.

В третата се явиха зам.-шефът на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов, обвинителят от Специализираната прокуратура Росен Радев и съдията от Специализирания углавен съд Пламен Евгениев. На по-късен стадий Найденов се отхвърли, а Прокурорската гилдия не хареса останалите двама претенденти и разгласи нова процедура.

Така се стигна и до четвъртия неуспех през ноември 2020 г. с отхвърли на Димитър Франтишек Петров.

От началото на основаването на първоинстанционната спецпрокуратура нито един неин административен началник не е изкарал цялостен мандат, в това число и актуалният основен прокурор Иван Гешев, който също я оглавяваше за малко.

Подобно на Маджарова, Иван Гешев също бе единствен претендент за поста основен прокурор. 

Общото сред двамата не завършва до тук. Както при избора на Гешев, по този начин и в този момент по време на гласуването на началник на Спецпрокуратурата пред постройката на Висшия правосъден съвет ще има митинг.

Протест с искане за закриването на профилираните съд и прокуратура и оставката на Гешев ще има и вечерта пред столичната Съдебна палата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР