През февруари 2017 г. буйният популист Матео Салвини обвини тогавашния

...
През февруари 2017 г. буйният популист Матео Салвини обвини тогавашния
Коментари Харесай

Притиснат в ъгъла от бъдещия премиер Марио Драги, популистът Матео Салвини напуска лагера на крайната десница

През февруари 2017 година буйният популист Матео Салвини упрекна тогавашния началник на Европейската централна банка Марио Драги, че е съизвършител в "икономическото ликвидиране " на Италия. Четири години по-късно Салвини ненадейно даде обещание поддръжката на своята партия Лига за държавно управление, което Драги се пробва да сформира, с цел да се бори с двойното злополучие на пандемията от новия ковид и икономическата рецесия, които опустошават страната.

За човек, който едно време водеше акция за излизане на Италия от еврозоната, поддръжката на Салвини за Драги бележи евентуална смяна в курса за Лигата, премествайки я от крайнодесния евроскептичен лагер в умерения десноцентристки.

Политици от Лигата споделят, че това е обмислен ход, целящ да усъвършенства имиджа на Салвини и подобрявайки по този метод възможностите му някой ден да стане министър председател, като в същото време прави по-привлекателна партията, която в последно време губи поддръжка.

"Искаме да станем като Републиканската партия в Съединени американски щати. Приобщаваща партия, която събира всички позиции на италианския център-дясно, без да изключва никого ", сподели депутатът от Лигата Джулио Чентемеро.

Президентът Серджо Матарела даде на Драги мандат да сформира държавно управление, откакто предходната коалиция се разпадна, като го прикани да търси многопартийна поддръжка за администрацията си. Първоначалният отговор на Салвини беше да стои настрани от Драги и да призове за предварителни избори. Обаче членове на вътрешното му обграждане, в това число умереният Джанкарло Джорджети, който е другар на Драги, видяха в това златна опция да натиснат копчето за рестарт и да се освободят от етикета "крайнодесни ", който в предишното стряскаше вложителите.

"Лигата желае да се причисли към Драги, с цел да почисти името си в Европа, да се отърве от репутацията си на евроскептична партия ", сподели почитан източник от Лигата, който е помагал за изработването на политиката.

Грешна преценка

Откровените и антимигрантски послания на Салвини откриха отзив измежду милиони италианци и помогнаха за превръщането на "Лига " от проблематична районна партия в най-популярната политическа групировка в Италия, която завоюва 34 % на изборите за Европейски парламент през 2019 година По това време Лигата беше в ръководеща коалиция с антисистемното "Движение 5 звезди ". Опиянен от триумфа си, Салвини напусна обединението, очаквайки, че ще провокира национални избори. Това се оказа извънредно неверна преценка. Левоцентристката Демократическа партия ненадейно размени Лигата в държавното управление и изхвърли Салвини в съпротива, където рейтингът му падна под този на различен политик от Лигата - губернаторът на Венето Лука Дзая. За Дзая се шири мнението, че се е справил добре в битката с ковид в своята област. Той е представител на остарялата, солидна Лига, близка до индустриалците и дребните предприемачи, които образуват гръбнака на стопанската система.

"Пандемията сподели, че поляризиращите политики не се одобряват от жителите в миг на страдалчество. Гласоподавателите желаят решения на проблемите си ", сподели преподавателят по политология в университета на Милано Никола Пазини.

Старото крило на партията приветства издигането на Драги, като е решително, че той ще изготви подкрепящи бизнеса проекти по какъв начин да се похарчат над 200 милиарда евро от фонда на Европейски Съюз за възобновяване на потърпевшата стопанска система. За да си подсигуряват дял от плячката обаче те имаха потребност Лигата да е в стаята, когато се вземат решенията. На среща със Салвини предишния четвъртък източници от партията споделят, че губернаторите на северните области, в това число Дзая, са обединили сили с Джорджети, с цел да убедят Салвини да застане на страната на Драги.

"Имаше напълно едва опълчване на смяната в политиката. Губернаторите имат огромна тежест и когато приказват в един глас, Салвини нормално се вслушва в тях ", сподели поискал анонимност народен представител от Лигата.

"Шега "

Лигата неотложно увеличи рейтинга си с решението си да се причисли към новото държавно управление на необятна основа, като поддръжката за нея през последната седмица се усили с 0,7 пункта до 24 % - най-голямото нарастване в поддръжката за някоя партия съгласно анкетьорите от СВГ.

"Ходът на Салвини демонстрира, че Лигата е изцяло зряла партия и ясно декларира, че тя е надеждна ръководеща партия ", сподели Джанлука Канталамеса, един от новите депутати на Лигата от Южна Италия.

Някои от крайнодесните съдружници на Лигата в Европейския парламент надалеч не са толкоз възторжени от вероятността на държавно управление под управлението на Драги, от който се чака неотложно да стартира работа по проекта за възобновяване с вярата да употребява всички налични средства от Европейски Съюз.

"Това е смешка, само че доста неприятна смешка, на която германците няма да могат да се смеят ", сподели Йорг Мойтен, един от водачите на крайнодясната "Алтернатива за Германия ", който счита, че Берлин ще заплати огромна част от сметката.

Политици от Лигата му отвърнаха с остри изявления, което съживи догатките, че Салвини скоро може да изостави националистичната секта в Европа и да се причисли към Европейската национална партия (ЕНП), където са събрани всички съществени десноцентристки партии на Европейски Съюз. "Присъединяване към ЕНП би било разумното следствие ", сподели Роберто д'Алимонте, учител по политология в университета "Луис " в Рим. Той обаче предсказа, че Салвини ще смени позицията, в случай че опитът с Драги се провали.

"Това е стратегически избор, който ще се затвърди единствено в случай че нещата вървят добре. Ако нещата потръгнат зле, всичко завършва. Той ще се върне в националистичния лагер ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР