93 контейнера, специално предназначени само за зелени и/или биоразградими отпадъци,

...
93 контейнера, специално предназначени само за зелени и/или биоразградими отпадъци,
Коментари Харесай

Поставиха контейнери за зелени биоразградими отпадъци в Лом /снимки/

93 контейнера, особено предопределени единствено за зелени и/или биоразградими боклуци, разположиха от Оперативна програма „ Чистота-Лом “ в града. Съдовете са кафяви на цвят и са обозначени със стикери за предназначението им.
Събраните зелени и/или биоразградими боклуци ще се извозват в новооткритата апаратура край кв. " Моминброд ", където ще се преработват в компост. 
„ Призоваваме нашите съграждани да бъдат виновни и съзнателни и да употребяват новите контейнери единствено по предопределение и да ги пазят. Само по този начин, с общи старания, можем да подобрим количеството на отпадъците и градът ни бъде чист “, обявиха от Оперативна програма „ Чистота-Лом “
Компостиращата апаратура е построена на повърхност от 16 467 кв. м. в местността „ Под шосето “ край кв. " Моминброд ". Тя е с потенциал над 3 000 тона годишно и ще обслужва близо 25 000 поданици. Закупена е профилирана техника за разделно събиране, превозване и преправка на зелени и/или биоразградими боклуци. Проектът ще понижи разноските за транспортиране на отпадъците до районното хранилище в Монтана, ще се усъвършенства разделното събиране, а вследствие на инвестицията зелените боклуци ще се трансформират в компост. 
Компостиращата апаратура обезпечава работа на 12 души. 
Общата стойност на плана „ Проектиране и създаване на компостираща апаратура за разделно събрани зелени/и/или биоразградими боклуци, гр. Лом “, е 3 213 756,60  лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2 410 619,56 лева eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от Община Лом е в размер на 803 137 лева Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда " 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейски структурни и капиталови фондове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР