902 състезатели от 43 страни ще участват на Световното първенство

...
902 състезатели от 43 страни ще участват на Световното първенство
Коментари Харесай

902 стартират на Световното по гребане за юноши и девойки

902 състезатели от 43 страни ще вземат участие на Световното състезание по гребане за юноши и девойки до 18 години, което ще се организира в Пловдив. Всички те към този момент са в града под тепетата и упражняват на гребния канал. Това стана ясно на конференция през днешния ден, в която участваха представители на Световното гребане /новото име на Международната федерация по гребане FISA/, община Пловдив, регионална администрация Пловдив и Организационният комитет на надпреварата.
Първият старт е на следващия ден – 11 август от 9,30 часа, а последният е на 15 август от 14,10 часа. Участниците в конференцията припомниха, че тъкмо преди 10 години – през 2011 година тук се организира европейско състезание по гребане, а в идващите години – надпревари от най-голям сан, в това число международно състезание за мъже и дами.

Патрик Ромбаут – представител на Световното гребане съобщи: „ Идваме в град, който умее да провежда и да организира надпревари по гребане от най-голям сан по най-хубав метод. Световното гребане /бивша FISA/ изрича своята огромна признателност на тези, оказват помощ за отличното провеждането на Световното състезание по гребане за юноши и девойки, макар рестриктивните мерки, които ни постанова пандемията от ковид. Вярваме, че Пловдив и гребният му канал ще играят огромна роля за Световното гребане в бъдеще. Състезателите, които са тук към този момент мислят за идващите 3 олимпиади – те са елитът на гребния спорт, който ще се изявява в Париж, Брисбейн и Лос Анжелис. Когато си тръгнат отсам с положителни усещания от това международно състезание съм уверен, че те ще предлагат вашия град по целия свят и ще дойдат още веднъж да се състезават тук. Имате канал, който е на стратегическа позиция по средата на Балканите, сред Черно море и средиземно море и може да играе роля в развиването на гребането в Европа. Особено за навлизащите в гребането страни като Кипър, Северна Македония, Молдова, Грузия. “

Кметът на Пловдив Здравко Димитров съобщи, че за града е значимо да поддържа към този момент построения имидж на уредник на елитни спортни надпревари. „ През август и септември в Пловдив има още международни и европейски надпревари. Като кмет на Пловдив споделям: заповядайте, с цел да се насладите на прочувствени спортни преживявания. “

Председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков напомни, че страната ни ще взе участие с три лодки при юношите. Девойките обаче не са покрили норматива за присъединяване в Световното състезание. Българските гребци поставят доста старания и ще не престават да се вписват в международния гребен хайлайф, безапелационен бе председтелят на БФГ.

Светла Оцетова – механически шеф на Световното гребане пристигна на гребния канал напряко от Токио. Тя сподели: „ Идвам с пресни усещания от олимпийската регата в Токио. Японците построиха гребен канал, който дава отлични условия за нашия спорт. Но настроението и чувството на българския гребен канал в Пловдив са неповторими и всеки, който пристигна тук прави оценка близостта на феновете до състезателите, което прави надпреварите доста прочувствени. “

Председателят на Организационния комитет на Световното състезание по гребане за юноши и девойки Иван Попов сподели, че неговият екип има опита и желанието да направи настоящето Световно състезание запаметяващо се от бъдещия международен хайлайф в нашия спорт. Той благодари за всеотдайния труд на всички, които приготвиха гребния канал за огромното съревнование.

След конференцията гостите отидоха да прегледат най-голямата картина – 400 кв. метра - в Пловдив, отдадена на Гребния канал и изискванията за отдих, които той основава. Организаторите качиха своите посетители на катамарани, с цел да усетят водите на водното трасе и да видят директно изискванията за гребане, основани тук.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР